Kajak-kenu vb

2023.08.28. 13:30

Elégedett a kapitány, minimális hiányérzettel

Hüttner Csaba szövetségi kapitány elégedetten értékelt azt követően, hogy a magyar küldöttség tíz éremmel, két arannyal, öt ezüsttel és három bronzzal, valamint 15 párizsi kvótával zárta a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságot – írja az MTI.

MW

A későbbi győztes Adolf Balázs a férfi kenu 5000 méteres versenyében az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A jövő évi párizsi játékokra összesen 18 indulási jogot gyűjthet egy ország, ezek közül a magyarok most megszerezték a maximális hat férfi kajakost és három férfi kenust, valamint négy női kajakost és két női kenust. 

Hüttner Csaba a rajt előtt azt mondta, akkor lenne elégedett a vb után, ha már most annyi kvótát gyűjtenének, amennyivel meg lehet oldani az ötkarikás szereplést. 

Ennyivel minden számban el tudnánk indulni Párizsban, ami megnyugtató. Ezzel együtt minimális hiányérzet maradt bennem a női kajakpáros teljesítménye miatt, illetve amiatt, hogy nem derült ki, mit tudnak

 – utalt a szakember arra, hogy a Fojt Sára, Pupp Noémi duó az elő- és középfutamot is elrontotta 500 méteren, nem jutott be a döntőbe, ezáltal esélye sem volt a kvótaszerzésre. 

Nem tudom, mi történt velük, fejben ment ez el, úgy látszik, el vagyunk átkozva ebben a számban, az előző kvalifikációs vb-n kizártak minket a könnyebb hajó miatt. Ha ez a kvóta megvan, amire reális esély volt, akkor maximálisan elégedett lehetnék.

A kapitány szerint az összes női csapathajós teljesítménnyel foglalkozni kell, van min dolgozni. 

Ahogy fogalmazott, valamiért most az egész női szakág kevesebbet teljesített annál, mint ami benne van.

Ezt ki kell elemezni, meg kell találni a megoldásokat, a fejemben már meg is van, hogy mit kell csinálni. Ez az ősz és a tavasz zenéje lesz

– mondta, hozzátéve, hogy az olimpiai éremszerzéshez mindenképpen fejlődni kell mind női kajakban, mind női kenuban.

A fennmaradó kvóták megszerzésére a jövő évi, szegedi pótkvalifikációs verseny kínál majd lehetőséget.

A férfi kenusok – Adolf Balázs, Korisánszky Dávid és Fekete Ádám révén – mindhárom indulási jogot begyűjtötték Duisburgban.

Az utóbbi években ezekben a számokban már rendre ott voltunk a döntőkben, érmeket is nyertünk, fokozatosan lépkedünk előre. A legszorosabb versenye talán a férfi kenupárosnak volt, minimális különbségek voltak, érmesek is lehettek volna a fiúk, de akár ki is eshettek volna

– idézte fel Hüttner Csaba, emlékeztetve arra, hogy az egység tagjai sok nehézségen mentek át. Hozzátette azt is, hogy 

Balázs is folyamatosan fejlődik, és bejelentkezett arra, hogy akár érmes legyen az olimpián.

A vb-n a férfi kajak volt a legeredményesebb szakág magyar szempontból, a versenyzők amellett, hogy begyűjtötték az összes megszerezhető kvótát, egy arany- és négy ezüstérmet is szereztek, a második helyek közül három – K-1 1000, K-2 és K-4 500 méter – olimpiai számban született.

Nehéz lenne azt mondani, hogy nem vagyok velük elégedett, de persze fájó, hogy a három olimpiai számos ezüstből egyik sem lett arany. Ezzel együtt előre aláírtam volna, hogy megvan a hat kvóta és nyugodtan tudnak készülni. Úgy gondolom, hogy mind a hat versenyző, aki itt most kvótát szerzett, világklasszis

– dicsérte Nádas Bencét, Csizmadia Kolost, Kuli Istvánt, Tótka Sándort, Varga Ádámot és az 500 méter egyesben aranyérmet is szerző Kopasz Bálintot.
A magyar küldöttség egy része nem sokat pihenhet a vb után, ugyanis Németországból egyenesen Párizsba utazik a szerdától péntekig sorra kerülő világkupára-előolimpiára. A csapat összetételét hétfőn (ma) közli a szövetség.

Az ötkarikás indulási jog ebben a sportágban nem névre szól, a magyar olimpiai csapat a jövő évi válogatókon alakul majd ki.

KISS Péter
Kiss Péter Pál győz a férfi parakajak KL1 kategória 200 méteres döntőjében az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Ugyanez a helyzet a para-válogatott esetében is, amely ugyancsak rendkívül eredményesen, Hajdu Botond szövetségi kapitány várakozásait némileg túlteljesítve szerepelt Duisburgban: 

az aranyérmes Kiss Péter Pál (KL1) és a bronzérmes Varga Katalin (KL2) mellett Suba Róbert (VL2) és Molnár Nikoletta (KL3) is szerzett egy kvótát az országnak a pontosan egy év múlva rajtolló paralimpiára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában