snowboard

2018.02.14. 06:23

Shaun White nagyot ment, harmadszor is olimpiai bajnok

A 2006-os torinói és a 2010-es vancouveri olimpia után az amerikai Shaun White Phjongcshangban is megnyerte a férfi hódeszkások félcső számát, egyúttal az Egyesült Államok 100. aranyát szerezte meg a téli játékok történetében.

Phjongcshang, 2018. február 14. Az amerikai Shaun White, miután aranyérmet nyert a phjongcshangi téli olimpián, a hódeszka férfi félcsõ döntõjében a phjongcshangi Bogvang Phoenix Havas Parkban 2018. február 14-én. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Ilnyickij

A 31 éves sportoló rendkívül kiélezett és színvonalas döntőben szerezte meg az első helyet szerdán.

A fináléban mind a 12 résztvevő három csúszást mutatott be, s a végelszámolásnál mindenkinek a legjobb pontszámát vették figyelembe.

A keddi selejtezőből első helyen bejutott amerikai minden sorozatnak az utolsó indulója volt, és már rögtön elsőre remek gyakorlatot mutatott be. White 94,25 ponttal egyből az élre ugrott, a második körben azonban a négy éve Szocsiban ezüstérmes japán Hirano Ajumu 95,25 pontot ért el, s mivel az amerikai ebben a körben hibázott, ő várhatta első helyről a zárókört.

Az utolsó menetben ugyan több versenyző is javítani tudott, az élen állókhoz azonban senki sem fért közel, így Hirano az első helyen volt, amikor lecsúszott. Javítani viszont nem sikerült neki, miután két ugrásánál is elrontotta a leérkezést. Utána, utolsó előtti indulóként a harmadik helyen álló ausztrál Scotty James következett, ám ő is hibázott.

Ezek után jött a sportág első számú alakja, aki remekül kezelte a helyzetet, és színvonalas gyakorlatát tökéletes stílusban, hiba nélkül mutatta be. A pontozók néhány perces gondolkodás után 97,75 pontra értékelték a produkciót, ami White aranyérmét jelentette.

A második szakaszt egy ijesztő balesetet szakította meg néhány percre, ugyanis a mindössze 16 éves japán Tocuka Juto második ugrásánál a félcső peremére érkezett és óriásit esett. A fiatal hódeszkást, aki láthatólag fájdalmakkal küzdött a balesetet követően, hordágyon szállították el a pályáról.

Eredmény:

hódeszka, férfi félcső, olimpiai bajnok:

1. Shaun White (Amerikai Egyesült Államok) 97,75 pont

2. Hirano Ajumu (Japán) 95,25

3. Scotty James (Ausztrália) 92,00

White Tokióban gördeszkával állna rajthoz

„Nagyon izgatott vagyok, érzem magamban a motivációt, hogy nyári versenyen is kipróbáljam magam. Sok ottani trükk hasonló a hódeszkához, csak át kell szokni a kisebb deszkára és arra, hogy ott nem vagy hozzácsatolva a sportszerhez” – jelentette ki magabiztosan a 31 éves amerikai.

White számára nem lenne teljesen idegen a gördeszkázás, ugyanis hódeszkás karriere kezdetén még ebben a szakágban is versenyzett, sőt, 2007-ben az X Games-en (az extrém sportok seregszemléjén) nyert is, ezzel az első férfi lett, aki téli és nyári versenyszámban is diadalmaskodott a rangos viadalon.

„Korábban soha nem gördeszkáztam végig teljes szezont, mindig a hódeszka volt az első. Ettől függetlenül nem a nulláról kell mindent elsajátítanom” – tette hozzá White.

Ha az amerikai sportoló kijut a tokiói játékokra, s ott érmet nyer, mindössze a hatodik lesz, akinek téli és nyári olimpián is medál kerül a nyakába. A legutóbbi ilyen versenyző az amerikai Lauryn Williams volt, aki 2004-ben és 2012-ben atlétikában, 2014-ben pedig a bobosok páros számában szerzett érmet.

Borítókép: Az amerikai Shaun White, miután aranyérmet nyert a phjongcshangi téli olimpián, a hódeszka férfi félcső döntőjében a phjongcshangi Bogvang Phoenix Havas Parkban 2018. február 14-én.

MTI / EPA / Szergej Ilnyickij

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában