Nemzetközi filmvilág

2022.02.11. 10:25

Elhunyt André Wilms, Aki Kaurismäki filmjeinek sztárja

Elhunyt 74 éves korában szerdán Párizsban André Wilms francia színész, Aki Kaurismäki finn rendező filmjeinek sztárja.

A színész 1988-ban Étienne Chatiliez Az élet egy hosszú, nyugodt folyó című filmjében aratta első nagy sikerét. A közönség később a finn rendező, Aki Kaurismäki számos alkotásában láthatta, köztük a Bohémélet, a Leningrád cowboys menni Amerika, a Juha és a 2011-ben bemutatott Kikötői történet című produkcióban.

   

A Kikötői történetben Wilms egy Le Havre-ban élő cipőpucolót játszott, aki felkarol egy fiatal, iratok nélküli afrikait. A filmet 2011-ben Louis Delluc-díjjal jutalmazták, amelyet a filmművészet Goncourt-jaként tartanak számon.

   

André Wilms 1947-ben született Strasbourgban, ahol kőművesnek tanult, majd szülővárosából Toulouse-ba költözött. Egy színházban lett gépész, de színész akart lenni, ezért statiszta szerepeket vállalt. Mint később felidézte, folyton nácikat játszattak vele, mert jól beszélt németül. A némettudás később Párizsban is hasznára vált, mert 1982-ben szerepet kapott Klaus-Michael Grüber Faust című tévéfilmjében.

   

1992-ben Aki Kaurismäki Bohémélet című vígjátékának mellékszereplőjeként Európai Filmdíjat kapott.

   

Wilms utolsó alakítását Patrice Leconte Maigret című filmjében február végétől láthatják a francia nézők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!