Bulvár-celeb

2024.04.14. 12:30

Szimbolikus esküvő: így zajlik a nem mindennapi szertartás

A hagyományostól eltérő módon is összeköthetjük életünket szerelmünkkel.

MW

Ha külföldön szeretnénk összeházasodni, lehetőségünk van hivatalos módon vagy szimbolikus formában is kimondani az igent

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alex Ageev

A Vintage Wedding Planner esküvőszervezői elárulták, hogyan szervezhetünk egyszerűen esküvőt külföldön – olvasható a Ripost cikkében.

1. Különbség a szertartások között
Ha külföldön szeretnénk összeházasodni, lehetőségünk van hivatalos módon vagy szimbolikus formában is kimondani az igent. 

A két szertartás közötti különbség az, hogy a hivatalos esküvő törvényesen érvényes és hivatalos dokumentumokkal jár, míg a szimbolikus esküvő nem rendelkezik jogi érvényességgel.

2. Hivatalos okmányok is szükségesek
Minden ország más okmányokat kér a hivatalos házasságkötéshez. Általában szükség van az érkezés napjától legalább hat hónapig érvényes útlevélre vagy személyazonosító okmányra, születési anyakönyvi kivonatra, valamint a családi állapotra vonatkozó igazolásra. 

3. Fordítás magyar nyelvről
Egyes országokban az okmányok hitelesített fordításaira is szükségünk lesz: így igazoljuk a külföldi anyakönyvi hivatal felé, hogy házasságkötésünknek a magyar törvények szerint akadálya nincsen. A dokumentumoknál is ügyelni kell azok keltezéséhez: nem lehetnek három vagy hat hónapnál régebbiek az iratok. 

4. Hogyan „honosítható” a külföldi házassági kivonat:

A külföldön tartott esküvő csak akkor lesz érvényes, ha hitelesíttetjük Magyarországon.

Ehhez a külföldön kiállított házassági anyakönyvi kivonatot magyar nyelvre kell fordítani, és csak ezt követően tudjuk kérvényezni a hazai anyakönyvvezetést a központi anyakönyvi hivatalban.

5. Örök hűség jelképesen
A hivatalos esküvők szervezése sok adminisztrációval és költséggel jár, ezért ma már sokan választják azt a lehetőséget, hogy csak szimbolikus formában kötnek házasságot. Ez pusztán egy szép, ceremónia, amely jogilag nem érvényes, így hivatalos papírokra sincs szükség, csak az érvényes útlevelekre vagy a személyi igazolványokra.

A cikk IDE KATTINTVA folytatódik!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!