Rendkívüli lelet

2023.11.19. 11:00

A tudósokat is felkavarta, amikor meglátták, mit rejt a nő teste

A régészek rendkívül ritka felfedezést tettek egy ősi egyiptomi földalatti sírban. A holttestre bukkanva vették észre a tudósok a különös jelenséget a nő medencéjénél.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Az egyiptomi régészek egy sírba temetett nő holttestére bukkantak, és észrevettek valami különöset a medencéjénél, méghozzá fogakat. A tudósok először azt hitték, hogy egy magzatot fedeztek fel. 

Azonban a további vizsgálat után az Amarna Projektben résztvevő tudósok rájöttek, hogy egy érett petefészek teratom (nem rákos petefészek-daganat) legrégebbi bizonyítékát találták meg.

Ez rendkívül ritka, és tartalmazhat teljesen kialakult szöveteket, például fogakat.

A nő halálakor több mint 3000 évvel ezelőtt 18 és 21 év közötti lehetett, a holttestét egy többkamrás földalatti sírban találták meg az amarnai északi sivatagi temetőben. 

A daganatot a tanulmány szerint a nő medenceüregében találták, és a leírás alapján egy több lebenyes, nagyjából tojásdad alakú, meszes részt és két fogat tartalmazott.

 Az Unilad szerint ez az egyetlen bejelentett példa érett petefészek teratomára a fáraó kori Egyiptomból és tágabb értelemben Afrikából, több évszázaddal megelőzve más bejelentett eseteket – ez pedig rendkívül fontossá teszi a leletet – írja a Bors.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!