nem bűnös

2019.05.23. 14:48

Tévesen vádolták Geoffrey Rush-t, rekordösszegű kártérítést kap

A színésznek minden idők legnagyobb rágalmazási kártérítését ítélték meg Ausztráliában.

Az eddigi legnagyobb kártérítési összeget, 2,8 millió ausztrál dollárt (565 millió forintot) ítélt meg egy bíróság az Oscar-díjas Geoffrey Rush-nak, aki egy sydney-i bulvárlap ellen indított rágalmazási pert, mivel több cikkben szexuális zaklatással gyanúsították meg.

Áprilisban a sydney-i szövetségi bíróság megállapította, hogy a 67 éves Rush-t megrágalmazták a sydney-i újság cikkei, és 850 ezer ausztrál dolláros (171 millió forintos) kártérítést ítélt meg a színész javára. Csütörtökön a Michael Wigney vezette bíróság további 1,96 millió ausztrál dollárt (395 millió forintot) ítélt meg Rush számára a rágalmazás okozta keresetkiesése és elmaradt munkalehetőségei kompenzálására.

Az ausztrál ABC tévécsatorna szerint az összesen 2,8 millió ausztrál dolláros (565 millió forintos) kártérítés az eddigi legnagyobb összeg, amelyet az országban valaha egyetlen személynek rágalmazás miatt megítéltek.

Rush 2017-ben perelte be a Rupert Murdoch tulajdonában lévő ausztrál Daily Telegraphot, amely cikkeiben azt állította, hogy a színész a Lear király 2015-16-os színpadi előadásai idején helytelen szexuális magatartást tanúsított egy fiatal kolléganőjével szemben.

Wigney ítéletében hangsúlyozta, hogy a lap cikke „a legrosszabb típusú, szenzációhajhász újságírás meggondolatlanul felelőtlen darabja” volt, és Eryn Jean Norvill, aki Rush-t zaklatással vádolta, „hajlamos volt a túlzásokra és a dolgok kiszínezésére”.

Rush ügyvédje, Sue Chrysanthou csütörtökön felidézte, hogy a színész 2018-ban peren kívüli egyezséget ajánlott, és megelégedett volna egy bocsánatkéréssel és 50 ezer dolláros költségtérítéssel, de a lap még csak nem is válaszolt neki.

Az újság kiadója és a cikket jegyző újságíró az ítélet ellen fellebbezést nyújt be egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a bíró elfogult volt az eljárás során.

Rush 1997-ben a Ragyogj című film főszerepéért kapott Oscar-díjat, és azóta többek között A Karib-tenger kalózai filmsorozatban vagy A király beszéde című Oscar-díjas filmben is láthatták a nézők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!