történelem

2021.09.03. 21:00

Fejér évfordulós emlékei szeptember 3-án

Palocsai Jenő

A biztos bányászbecsület

Azt írta a hírlap ezen a napon 1961-ben, hogy: Három héttel ezelőtt hangzott az az ígéret a Balinkai Szénbányák dolgozóitól, hogy a bányásznapig tető alá hozzák az istállót, amelynek építését társadalmi munkában vállalták. A Ba­kony­aljai Tsz tagjai nem csalódtak a bányászokban. Szeptember 2-án, ígéretükhöz híven végeztek a tetőfedéssel is. Naponta átlagban 60-70 bányász vett részt az építkezésen, élükön a kisgyóniakkal. Munkájuk értéke több tízezer forint, de ennél nagyobb és felbecsülhetetlenebb, hogy szavukat való­ra váltották.

Kiszívták a vizet

Arról is 1961-ben adott hírt a megyei lap szeptember 3-án, hogy a székesfehérvári Vörösmarty Színház építkezése nemrég új szakaszba lépett: a Fe­jér megyei Építőipari Vállalat dolgozói hozzáláttak a második ütem feladatainak megvalósításához. A vákuumos talajvízszint-süllyesztés módszerét a megyében először a színház építésénél alkalmazták a nézőtér alapozásánál. Most vannak itt másodszor a Komárom megyei Állami Építőipari Vállalat emberei, ugyanis csak ennek a vállalatnak van ilyen berendezése. A földbe nyúlik a sok vékony cső, amelyek végén rézszita helyezkedik el. A víz elszívásához szükséges vákuumot a kompresszor állítja elő. A talajból szivárgó víz ily módon kerül a felszínre.

Új korszak hajnala volt

1971-ben hozta a hírt az újság, hogy a Móri Állami Gazdaságban az utolsó simításokat végzik a 32 millió forintos beruházással létesített szőlőfeldolgozón és tárolón. A korszerűen kiképzett üvegcsempés „hordókkal” 34 ezer hektoliter tárolókapacitással bővült a pincegazdaság. Ám ebben a lapszámban nem ez volt az egyetlen újdonság, ugyanis próbaúton volt a KPM Közúti Igazgatóság első, motoros festőgépe, amelyet a Győri Mezőgazdasági Gépgyár készített. A próbát a bodajki bekötőúton végezték, majd a 8-as út felező­vonalának festéséhez kezdenek hozzá a masinával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!