műveltség és kenyér

2021.09.24. 17:00

Fejér évfordulós emlékei szeptember 24-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Déri Brenda

A műveltség eszköze

Az 1961. szeptember 24-i lapszámunkban munkatársunk egy olyan lényeges jelenségről számolt be, mely még ma, 60 évvel később sem vesztette aktualitását. Az emberek és a könyvek viszonyáról fejtette ki tapasztalatait, gondolatait. Szavaival élve a könyvek az emberi gondolatok nyomtatott termékei, melynél nincs alkalmasabb eszköz arra, hogy műveltek legyünk. Ugyanekkor szomorú tényként közölte, hogy a többség a szépirodalmi könyvek helyett az olcsó napilapokat, folyóiratokat választja inkább olvasás gyanánt. Ez valószínűleg ma sincs másképp, csak átalakult és áttértek az online világ ugyanezen irományaira.

A fehér kenyér története

Az az igazi, kívül ropogós, aranybarna, belül pedig puha, lágy, fehér. 50 évvel ezelőtt újságunk arról írt, hogy akkoriban nagy port kavart a fehér kenyérről való vitatkozás, vagyis inkább annak minőségéről. Arról írt, hogy régebben milyen kitűnő ’művel’ dicsekedhettek a magyar pékek. Azonban ez nincs így. Visszatekintve, egészen akár a tatárjárásig, összetételeiből adódóan inkább a sárra hajazott, mintsem bármi ehetőre. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az ínségesebb időkben nem állt rendelkezésükre a megfelelő alapanyag, éppen ezért a pékek abból készítették, amiből éppen tudták. Majd a múlt évszázadban véget ért a kísérletezés és kialakult a hagyományos értelemben vett fehérkenyér-recept.

Továbbtanulás

Remek továbbtanulási statisztikákról írt a Fejér Megyei Hírlap 1981-ben, ami megyénket illette. Könnyen azt hihetnénk pedig, hogy a továbbtanulás, önmagunk felsőbb szintű fejlesztése csak nemrég lett ’ekkora divat’. Ezen feltevéssel azonban igencsak szemben áll az az 1981-es felmérés, miszerint Fejér megyében a tanulók 92 százaléka valamilyen középfokú intézményben tovább folytatja tanulmányait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!