Múltidéző

2023.02.11. 13:00

„Egyszer egy királyfi…” (2. rész) - József nádorban tisztelhetjük utólagosan a nemzeti emlékhely első támogatóját is

József nádor fejlesztői szenvedélye és bátorsága városunk és szűkebb környezete ügyeit is felvállalta már akkor is, amikor az alcsúti birtok beruházása még nem indult el. (Alcsútot a nádor 1811-től bérelte, de csak 1819-től birtokolta.)

Demeter Zsófia

Aujedszky Adolf a régi kaputornyot 1870-ben örökítette meg. Vízfestménye ma a Szent István Király Múzeum gyűjteményében található. Az emléktábla jól látszik a nyolcszögletű torony Nádor utcára néző oldalán

Tekintélye és támogatása kellett ahhoz, hogy Székesfehérvár évszázados problémáját, a vízmentesítést a Sárvíz szabályozásával megoldhassák. Pedig városunk az 1764-es országgyűlésen már engedélyt kapott erre. A Sárvíz egész völgyének szabályozási és árvízmentesítési tervét Böhm Ferenc 1767-ben elkészítette, majd 1772-ben már az egész nagytáj, a Sió, a Kapos és a Balaton vízrendezéséről tárgyaltak. Ez volt a korszak legmodernebb, övcsatornás szabályozási terve és az első egész tájegységet átfogó vízrendezés Magyarországon, melynek középpontjában Szé­kesfehérvár kezdeményezése állt. A szabályozást maga Böhm Ferenc kezdte meg, víz­osztásos megoldását azonban utódai is elfogadták. 

A kivitelezés előkészítéseként az első vízmentesítési társulat megalakítását szervezték. Ez a folyamat már 1797-ben az új nádor, József Antal támogatására szorult. Kellett is a segítség, hiszen ilyen típusú közhasznú társulat megalakulása csak kivételes lehetett, a törvények csupán 1807-től engedték vízszabályozó társaság alakítását. Nem is csoda tehát, hogy a társulat, majd maga a csatorna is a „nádor” nevet viselte 1829-től: Sárvízi Nádor-csatorna Társulat, illetve a vízosztásos, illetve övcsatornás megoldású vízfolyás egyik ágát máig Nádor-­csatornának nevezzük (a másik a Malom-csatorna). József nádor 1810-ben megszemlélte a munkákat, és ismét gyorsan közbe kellett lépnie. A csatornaparti birtokosokat megegyezésre kellett bírni: milyen részarányban fizetik a munkálatokat. A megállapodás után bízták meg a munka vezetésével Beszédes Józsefet (1786–1852), aki szaktudása és például a sárvízi referencia­munka alapján lett a Magyar Tudományos Akadémia első mérnök tagja. Későbbi írásaiban Beszédes is a sárvízi munkáját tartotta a legjelentősebbnek. Mérnöki életműve több ponton kapcsolódott, nyilván az itteni munka alapján, József nádor birtokainak víz­rendezéséhez. 
A nádor mint a nemesi fölkelés főkapitánya a napóleoni háború kapcsán meghirdetett mozgósítások és ezek anyagi támogatása miatt többször járt Székesfehérváron. 1809 márciusában jelenlétében a vármegye és a város együttes közgyűlése jelentős pénzügyi segítséget ajánlott fel a hadszervezéshez, amit a nádor az uralkodóhoz írt jelentésében külön is kiemelt. Felszerelték és kiállították a város és a megye inszurrekciós hadát. Katonáink egy része a fő hadszíntéren (pl. a győri csatában 1809. június 14-én), a visszavonulásban és a demarkációs vonal körüli harcokban vett részt. 

A városiak nagy rémületére a francia hadsereg háromezres lovas egysége a fő hadszín­téren aratott siker után június 29-én megérkezett Székesfehérvárra is. Szerencsére csak néhány napig állomásoztak a vásárálláson, s miután a város felkészült ellátásukra, nagyobb atrocitások nélkül vonultak el. 
A város védelmét ekkor már a nádor rendeletére 1808-ban létrehozott városi polgári őrség látta el. Ennek felállítása és felszerelése különösen ebben a háborús helyzetben, a haderő kivonulása után lett kulcsfontosságú. A városi őr­sereg fenntartását ezután is vállalta a helyhatóság, így 1810-től már állományát a csatatérről hazatértekkel kiegészítve alapja lett a Polgárőrségnek. József nádor személyesen vett részt a város polgári katonasága zászlószentelési ünnepségén 1810. június 7-én, a Szőgyény-Marich-­ház­ban szállt meg. 

Az 1809. évi októberi békekötés után az inszurgensek főhadiszállását József nádor Székesfehérvárra helyezte, itt rendezték meg az utolsó hadi szemlét. 1809. november elejére a város térségébe vonták össze a csapatokat, és a dandárparancsnokságokat is a vá­rosba helyezték. November 16-án a király Zámoly felől érkezett. Háromnapos hadgyakorlatot tartottak Ferenc császár és király, az összevont hadsereg fővezére és testvére, a nádor, az inszurrekciós had főkapitánya jelenlétében. 17-én Börgöndpusztánál folyt a hadgyakorlat, 18-án tüzérségi bemutató, 19-én a szőlőhegy mögött pedig a lovas ezredek szemléje következett. A fővezérek november 19-én a hadi szemle után a városházát, a hivatalokat és a börtönöket is megtekintették. Ez volt a nemesi felkelés utolsó szemléje, hiszen ezt a haderőt az uralkodó többé nem hívta össze. 

A múzeum egyik legrégibb fényképe a már nagyon leromlott, lebontásra ítélt kaputornyot ábrázolja kevéssel az eltávolítása előtt 

A szemle után, még József nádor jelenlétében és tanácsára nézték meg a helyszínt a Belváros fő tengelyének kiegyenesítése és szélesítése ter­vével. A régi bástyán belül álló két ház megvásárlásához a város gyűjtést rendezett, majd ezeket és a bástyát lebontották. Helyükön megnyílt az Új Budai kapu, a kiegyenesített és szélesített utca pedig a Budai külvárosig egyenesen folytatódott. A kapu megmaradt bástyatornyára 1810-ben került fel egy latin nyelvű tábla, amely az 1809. november 17-én, 18-án, 19-én összegyűlt 15 ezer nemes lovasság megszemlélésének állít emléket, s egyben a „legjobb király legjobb testvérének, Magyarország ná­dorának”. A felirat szerint a bővített kaput hivatalosan és József főherceg engedelmével Nádor-kapunak nevezték el. A kapu új elnevezése nem lett népszerű, a Belváros főutcáját azonban előbb Palatinális, majd Nádor utcának nevezték. A kaputornyot 1872 februárjában már nagyon rossz állapotban bontották le, a helyén épült kávéházra (Elite, Hungária) került a tábla a Nádor utca és a Várkapu utca találkozásánál. Onnan áthozva az emléktáblát ma is láthatjuk, ugyanis az azt kiegészítő magyar nyelvű táblával együtt 1935-ben a szemináriumi templom Kossuth utcai falára helyezték át. 

A Napóleon elleni háborúval függ össze az új kaszárnya építése 1806-ban. A Polgárőrséggel kapcsolatban pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy ez lett szilárd alapja az 1848-as Nemzetőrségnek. 

A zirci apátság uradalma központjaként benépesített területen József nádor tanácsára és támogatásával új település jött létre, nem magyarázat nélküli tehát az, hogy az új falut a nádor tiszteletére nevezték el 1811-ben Hercegfalvának. Alapításának 211. évfordulóján, 2022-ben püspöki szentmise emlékeztetett erre – mai nevén – Mezőfalván. 

József nádorban tisztelhetjük utólagosan a nemzeti emlékhely első támogatóját is. 1814-ben a püspökség kertjének munkálatainál találták meg a Szent István-szarkofágot, amit akkor rendelkezésére – több más faragvánnyal együtt – az ország első és akkor még egyetlen múzeumi gyűjteményébe szállították. (Ekkor csak a telek volt meg a múzeum építkezéséhez: a Pollack Mihály tervezte épületben az első kiállítást 1846-ban nyitották meg.) A szarkofágot a Magyar Nemzeti Múzeum állományából kaptuk vissza a Romkert kialakításához 1936-ban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!