Arcanum

2022.10.04. 11:00

Fejér megye évfordulós emlékei

Beke Zsombor

Problémás ügy

1982. október 4-én a írta meg a Székesfehérvár és Vidéke írt egy elnökválasztásról. „A romai cath. tanitók egyesületének folyó év elején megtartott ülésén a tagok többsége dr. Kuthy József főreáliskolai igazgatót választotta meg Huszár Károly kanonok ellenében. A kisebbség a választás ellen felebbezéssel élt, mivel dr. Kuthy nem volt akkor még tagja az egyletnek. A felebbezés a cultus miniszterhez került, ki azt tekintettel arra, hogy az alapszabályok egyetlen egy paragrausában sem ütközik a választás — elvetette s igy dr. Kuthy József az elnök.”

 

Gyilkos macska.

„Borzalmas eset történt Inota községben, hol Keleczky Irma magánzónőt a macskája megölte. Keleczky Irma nyugalmazott tanítónő minden örömét a macskáiban találta. Tizenkét macskája volt s ezeket folyton maga mellett tartotta és asztalánál etette őket. A macskák iránti szenvedélye anynyira ment, hogy ahol valami szép macskát meglátott, azt drága pénzen is megszerezte. Két héttel ezelőtt egy parasztasszony vitt hozzá egy rendkívül kifejlődött erős kandúrmacskát. Az öreg kisasszonynak megtetszett az állat és megvette. Az új vendég azonban nem tudta megszokni a jó helyzetet és czivakodást idézett elő a többi macskával, de azért gazdája nem veszítette el türelmét , hogy meg ne szökjön, éjjelre is a saját szobájában tartotta. Vasárnap reggel, amikor Bernye Kati takarítónő belépett asszonya szobájába, azt nagy vértócsában halva találta az ágyon. Az ágy szélén pedig a kandúrmacska ült. A vizsgálat megállapította, hogy a macskán veszettség tört ki s ezen állapotban átharapta az alvó nő torkát és nyakát, arczát pedig összemarczangolta.” – olvasható a felettébb felkavaró történet az 1902. október negyedikén megjelent Székesfehérvár és Vidék című lapban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!