Frissen Fejérből

2022.09.24. 20:00

A pákozdi csata már teljesen a miénk! A Katonai Emlékparkban emlékeztek a dicső múltra (videó, galéria)

A magyar hadtörténelem ma már egyik legismertebb ütközete az 1848-49-es forradalom és szabadságharc első győztes csatája, amelyet a Pákozd-Pátka-Sukoró földrajzi háromszögben vívtak meg elődeink 1848. szeptember 29-én. A kisszámú véráldozatot követelő összecsapás – jelentős katonai következményein túl – erkölcsi és politikai hatása miatt vált a magyar honvédelem jelképévé, ezért a Magyar Honvédség megalakulása is e helyhez, és csatához köthető.

Tihanyi Tamás

A T-55-ös harckocsi ma már emlékmű, és játék azoknak, akik még nem tudják, mit jelent a háború

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az akkor történtek emlékének és szellemiségének megőrzése, nemzetünk hadtörténelmének és honvédelmének népszerűsítése, a hazafias-honvédelmi nevelés, valamint a katonai hagyományok ápolása érdekében a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete több mint két évtizede szervez minden ősszel megemlékezést a pákozdi Mészeg-hegyen. Ez a törekvés az évek során egyre elismertebbé vált, majd egyre tartalmasabb és összetettebb programmá erősödött. Az egykori csatatéren létrehozott Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely tökéletes helyszínt biztosított az immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő Honvédfesztiválnak. 

A nyitó napon, szeptember 24-én, szombaton színpadi produkciókkal, különböző történelmi korokat megjelenítő hagyományőrző bemutatókkal, érdekes, izgalmas programokkal fogadták a kisgyermekes családokat és a nagyobbacska fiatalokat. Olyan korszerű haditechnikai eszközöket mutattak be, amelyek a felnőttek érdeklődését is felkeltették. Ilyenek voltak a tűzszerészek által használt védőruhák, robotok, vagy például azok a korszerű kézifegyverek, amelyek gyártását ma már hazánkban végzik és honvédelmünk jövőjének tárgyi eszközei, egyfajta biztosítékai. Az érdeklődők kipróbálhatják ügyességüket lézerpuska céllövésben és kézigránátdobásban, vagy éppen a könnyített katonai akadálypályán vagy annak egyes elemein. Játékos feladatok során – akár családi összefogással – adhattak számot történelmi tudásukról, egyebek mellett a magyar katonadalok ismeretéről.  

Vasárnap 10 órakor a Honvédfesztivál – Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes részvételével – ökumenikus istentisztelettel folytatódik, majd a hagyományőrző alakulatok életre hívják a legendás csatát a pákozdi Mészeg-hegyen, ahol már korábban katonai tábort alakítottak ki.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!