múlt

2021.11.24. 11:00

Fejér évfordulós emlékei november 24-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Palocsai Jenő

Segítség akkor és most

Arról adott hírt az újság 1961-ben ezen a napon, hogy ünneplőbe öltözött pázmándiak, szülők és óvodások gyülekeznek a szemerkélő esőben. Elkészült a község impozáns, új létesítménye, az 50 férőhelyes óvoda. Közel négy éve vetette fel a helyi nőtanács a gondolatot: a dolgozó asszonyok munkájának megkönnyítésére építsenek a községben óvodát. Most készen áll a közel egymillió forintos óvoda, a pázmándiak összefogásának szép eredménye. Most itt sorakozik minden, ami szükséges ahhoz, hogy az ötven pázmándi apróság kényelmes, boldog gyermek- éveket töltsön ebben az épületben. A jól felszerelt konyha, az ízléses porcelán étkezőkészlet, a kis székek és asztalok, egész kis játékbolt – szőke és barna hajú babák, autó, traktor, építőkockák egész tömege.

Jött, mikor nem várták

Kicsit más volt az időjárás, az éghajlat 1971-ben. Akkor még az állt a november 24-i számban, hogy: „Alaposan ránk ijesztett a harminc kilométeres óránkénti sebességű reggeli szél. Bár borzolta a kedélyeket, tegnap sem keletkezett egyetlen hóakadály sem a megyében, a KPM Közúti Igazgatóságának tájékoztatása szerint minden utunk járható. A hajnaltól délig lehullott 10 és 15 centiméter között váltakozó vastagságú hótakaró tehát nem okozott fennakadást a közlekedésben. Ettől függetlenül – mint azt Szabó Bakos Tibor hóügyele­tes elmondta – a lehetőségek szerint igyekeznek az utakról letakarítani minden havat.”

A könyvtár keletkezése

Sokak nagy örömére ezen a napon 1981-ben beszámoltunk arról, hogy új könyvtár nyílt Fehérváron. Az akkor még Ve­linszky László Városi Könyvtár újabb fiókintézménnyel gazdagodott, amelyhez mozgalmi helyiség is tartozott. „A Széchenyi utcai könyvtárat Szűcs Sándor, a városi tanács elnökhelyettese adta át tegnap rendeltetésének. Nemrégiben a Sziget utcai általános iskolában nyílt a tanulókat és a környék lakóit szolgáló intézmény, most pedig a Széchenyi utca környékén lakók kulturális igényeit és mozgalmi életét szolgáló helyiséggel gyarapodott a város. 1975-ben 76 ezer kötet közül választhatott a 4800 beiratkozott olvasó, 1979-ben már 111 ezer kötetet és 7200 olvasót számláltunk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!