múlt

2021.11.18. 13:00

Fejér évfordulós emlékei november 18-án

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Majer Tamás

A bakfisoknak pettyes blúzok készültek

A korabeli divatról értekezett a Fejér Megyei Hírlap 1961. november 18-án megjelent Mit vegyek fel? című írása. Egy konfekció bolti eladó szerint a 17 év körüli lányok legszívesebben pantallót vásároltattak maguknak édesanyjukkal. – Csinos is, divatos is, praktikus is – elemezte a boltos.

Mit viseltek még? A kívül hordós blúzok közül a türkiz, a pezsgő és a hússzínű is divatos volt, de még a szürke csíkos, háromnegyedes ujjú is. A blúzhoz szoknya dukált.

A kockás ruhák a fiatal leányok között hódítottak, ezeket fehér gallérral, egyszínű paszpollal, vagy egy nagy gombbal feldobva hordták. A bakfisoknak pettyes mintás nylon blúzok készültek, a kollégisták számára pongyolák, az ünnepségek vendégeinek pliszírozott, rakott vagy sima kétrészes alkalmi ruhák. Nagy volt a kereslet a hétnyolcados, steppelt szegélyű kabátokra is.

„A lakhatatlan bolygó” rémképéről írt az ENSZ

– Földünk egyes ipari területein már olyan nagy mértékű a levegő és a vizek szennyeződése, hogy tovább fokozódásának esetére az ENSZ egyik kiadványa „a lakhatatlan bolygó” rémképét idézi fel. Hazánkban sokkal kedvezőbb a helyzet, azonban óvatos becslések szerint nálunk is évente hat-hétezer millió forintos kárt, és sok millió nap betegséget okoznak a környezeti ártalmak. Ezért most 15 éves környezetvédelmi tervet dolgoznak ki – állt a Füstfelhők Fehérvár felett című Fejér Megyei Hírlap-cikkben, amely éppen 50 éve jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!