múlt

2021.11.03. 19:00

Fejér évfordulós emlékei november 3-án

Majer Tamás

Az intelligens osztályhoz tartozott

Egy vízből kifogott holttestről írt az 1891. november 3-i Székesfehérvár és Vidéke: „Ercsi községben október hó 31-én egy 65-70 éves ismeretlen öregember hulláját fogták ki. A ruházat után ítélve a kifogott holt­ember az intelligens osztályhoz tartozott, és az orvosi vélemény szerint mintegy 6-7 napig lehetett a vízben.”

A személyleírásra sem sajnálták a szót: „Hajzata, nagy bajusza és körszakálla teljesen ősz, a homlok magas, orra lapos, széles, alsó fogai hiányoznak; ruházata: egy drapp színű posztó, felső rövid kabát fekete béléssel és barnaszínű csontgombokkal, ezalatt egy kamgarn kabát, félselyem mellény, fekete atlasz nyakkendő, sötétkékes szürke csikós nadrág, a mellény alatt Jäger – ezalatt fehér gyolcsing, melyen czérnával P. M. betűk vannak kivarrva.”

Eötvös József eredeti sírhelyén

Ercsiben, Eötvös József sírjánál járt a budapesti egyetemi ifjúság küldöttsége 1911. november 1-jén; tudósított róla a november 3-i Székesfehérvár Hírlap című újság.

Eötvös József 1871. február 2-án halt meg. Végakarata szerint Ercsiben temettetett el. Abban a kápolnában, amelyet ma Szapáry-Eötvös-kápolnaként ismerünk. Bizonyára ott járt a küldöttség. Eötvös földi maradványait az 1960-as években kihantolták, máshol helyezték el. Most szombaton, 2021. november 6-án temetik újra az írót és államférfit a Duna partján álló, szépen felújított kápolna sírboltjába.

Fodrász érkezett végre Kincsesbányára

Fodrász érkezett végre Kincsesbányára; számolt be róla az 1961. november 3-i Fejér Megyei Hírlap. A terjeszkedő bányatelepen egyre több és több embert számlálnak. Ha valamely dolgozó hajat akart nyíratni, vagy éppen borotválásra szorult, akkor Székesfehérvárra kellett mennie – írta a lap.

Ám a fodrász végre megérkezett!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!