Múltidéző

2021.06.02. 17:00

A patikus Pogácsás Illés a lepsényi gyógyszertárban dolgozott

Pogácsás Illés 1930-ban Sóskúton, majd 1931-ben Szabadbattyánban volt gyógyszerész, 1932 és 1945 között pedig a Lehner Alfred tulajdonában lévő lepsényi Turul gyógyszertárban dolgozott patikusként, illetve bérelte a gyógyszertár épületét.

Borsos György

A képen Pogácsás Illés (középen) és családja: balról Pogácsás Erzsébet, a hajdúdorogi érdeklődő édesanyja

Fotó: Archívum

A nagyközség helytörténetének kutatását a járvány sem tudta akadályozni. Egy újabb érdekes, számunkra eddig ismeretlen információra bukkantunk, amelyet egy telefonhívás indított el. Hajdúdorogról érkezett a megkeresés, hogy milyen emlékek lelhetők még fel Lepsényben Pogácsás Illés egykori gyógyszerészről. A telefonáló Illés testvérhúgának, Erzsébetnek a lánya volt.

Első hallásra a név ismeretlen volt, majd a közösségi oldalakon és a lepsényi önkormányzati Hírmondó hasábjain egy felhívást tettünk közzé: Ki tud segíteni Pogácsás Illés életének, munkásságának kiderítésében? Szalai Lajosné Rózsi néni sietett a segítségünkre.

A képen Pogácsás Illés (középen) és családja: balról Pogácsás Erzsébet, a hajdúdorogi érdeklődő édesanyja
Fotó: Archívum

A Pogácsás család nemesi származású, Hajdú vármegyében volt az ősi birtokuk. 1610. április 6-án kaptak címeres nemeslevelet Báthory Gábor erdélyi fejedelemtől mint hajdúkiváltságot, nemességet. Pogácsás János és Pogácsás Gergely, a két testvér kapta kézbe a címeres levelet. János később adományozott birtokát Pusztahidegkúton zálogba adta testvérének, Gergelynek. János fia Péter költözött elsőként Hajdúdorogra. Gergely leszármazottjai Pusztahidegkúton maradtak, és görögkatolikus lelkészekként működtek a későbbiekben.

Pogácsás Illés édesapja Pogácsás Illés, édesanyja Fodor Anna volt, gyermekük 1898. december 10-én született. Illés 1919–1920 között a Debreceni Református Főgimnázium tanulója volt, 1919 májusában pedig érettségi vizsgát tett.

A felvételen Pogácsás Illés és felesége, Berzsenyi Julianna
Fotó: Archívum

Pogácsás Illés felesége: Berzsenyi Julianna. 1927-ben kötöttek házasságot, amiről a Pápai Hírlap 1927. október 29-ei számában olvashatunk: „Pogácsás Illés gyógyszerész, a szentgáli gyógyszertár tulajdonosa, e hó 29-én vezette oltárhoz Karakószörcsökön Ber­zsenyi Juliskát. Tanú volt a vőlegény részéről Magyary János mérnök Pápáról, a menyasszony részéről pedig testvérbátyja, Vitéz dr. Berzsenyi Bertalan körorvos Somlószőlősről. Az esketési szertartást a menyasszony testvérbátyja, Berzsenyi Fábián pápai bencés tanár végezte.”

1930-ban Sóskúton, majd 1931-ben Szabadbattyánban volt gyógyszerész. 1932 és 1945 között a Lehner Alfred tulajdonában lévő lepsényi Turul gyógyszertárban dolgozott gyógyszerészként, illetve bérelte a gyógyszertár épületét. Az akkori patika helyén jelenleg a könyvtár található. A gyógyszertárba a bejárás a mostani Vasút utca felől volt lehetséges, egy lépcsőn lehetett feljutni az épületbe. Pogácsás Illés 1942-ben 3 hónapot a fővárosban, az Egyetemi Gyógyszertárban töltött disszertánsként (disszertációjára vagy annak megvédésére készülő személy). 1945 után a népbíráskodás áldozata lett. Először 1945-ben, majd 1949-ben egy büntetőügyben ítélkezett felette a Budapesti Népügyészség, ugyanis feljelentés érkezett személye ellen.

Lepsény anno – a községháza és a gyógyszertár épülete
Fotó: Archívum

1949 után azonban valószínűleg már nem dolgozott gyógyszerészként, lehetséges, hogy büntetésből vonták meg tőle a praktizálási lehetőségét. További sorsáról nincsenek újabb ismereteink, de bízunk abban, hogy a fentiek által sikerült Lepsény múltjából egy újabb fehér foltot eltüntetnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!