múltidéző

2021.05.14. 07:15

Fejér évfordulós emlékei május 14-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Héjj Vivien

Konferencia, emlékezés

„A Magyar Ápolási Egyesület Fejér Megyei Regionális Bizottsága az ápolónők nemzetközi napja alkalmából megemlékezést és tudományos konferenciát rendezett a székesfehérvári Szent György Kórház II. számú szakambulanciájának tanácstermében” – adta hírül a Fejér Megyei Hírlap három évtizeddel ezelőtt. Egyed Imréné, a kórház ápolási igazgatója tartott megemlékezést, amelyben méltatta a nap jelentőségét. Megemlékezett Florance angol nővérről, akinek érdeme múlhatatlan. A nővérek akkor is és azóta is jelentős szerepet töltenek be a gyógyító intézményekben, munkájuk pótolhatatlan. Az ünnepségen a székesfehérvári mellett a dunaújvárosi, a móri és a csákvári kórház ápolónői is részt vettek. Munkájukat meleg szavakkal méltatták.

Numizmaták találkozása

Húsz évvel ezelőtt beszámoltunk arról is, ismét egybegyűltek a numizmatika jeles képviselői, hogy előrukkoljanak legújabb emlékérmeikkel és terveikkel. A gyűjtők börzéjén több ezer érme, érem és kitüntetés kereste új gazdáját. Az eseményen Igari Antal előadását hallgathatták a jelenlévők a Székesfehérváron koronázott, eltemetett királyok éremsorozatáról. Ekkor adták át az Ereky Alfonz kitüntető érmet is, amelyet a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének néhány tagja, illetve egyes támogatók vehettek át.

Fehérvári öttusasiker

Budapesten rendezték a férfi öttusa-világkupa fordulóját – amely egyben válogatóverseny is volt – húsz évvel ezelőtt. A siker nem maradt el, hiszen az akkori legjobb teljesítményt nyújtó magyar a székesfehérvári Horváth Viktor volt, aki 184 kört lőtt, 888 pontot vívott, 1328 pontot úszott, így ezen három szám után már a negyedik helyen állt. A lovaglás során újabb 1070 pontot zsebelt be, ekkor már dobogós helyen várhatta a futást, s végül harmadik helyen végzett a világbajnokság-szintű mezőnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!