December 29.

2020.12.29. 07:25

Megalakult a közgyűlés, fejlesztik a közoktatást – Fejér évfordulós emlékei

Lássuk, mi történt a megyében az elmúlt évtizedek során ezen a napon.

FMH

A közoktatás fejlesztése

A Fejér Megyei Hírlap 1960-ban ezen a napon számolt be arról, hogy a hároméves terv során az ország közoktatásügye jelentős fejlődésen ment át. A Kétmilliárd forint közoktatási intézmények fejlesztésére című összefoglalóban leírták, hogy óvodáktól egészen az egyetemekig történtek fejlesztések. „Az általános iskolai tanulók politechnikai képzéséhez szükséges fejlesztésekre az állam 3 év alatt több mint 40 milliót költött. A gyárak, üzemek, vállalatok 80 millió forintot meghaladó értékű anyagot, szerszámot, gépeket, alkatrészeket adtak át…”

Száz éve született

Negyven évvel korábban, 1980-ban megyénk napilapjának hasábjain olvashatták a Hatvanéves a GOELRO-terv című cikket. Az Oroszország villamosítására irányuló terv több szempontból is kiemelkedő volt a maga idejében. „Gazdaságpolitikai történelem: a GOELRO volt a világon az első átfogó, hosszú távú állami terv” – tudhatták meg a lap akkori olvasói. „Megteremtették az építési feltételeket a dnyeperi vízi erőműnek, amely abban az időben a műszaki megoldásával, teljesítményével a világ „csodájának” számított.”

Megalakult a közgyűlés

Harminc esztendővel ezelőtt Megalakult a megyei közgyűlés címmel közölt tudósítást a Fejér Megyei Hírlap decemberben. Az eseményen a közgyűlés tagjává választott ötven főn kívül a megyei apparátusok vezetői és a pártok képviselői voltak jelen. A közgyűlés elnökségéért négy jelölt indult, a győzelemhez pedig 34 voksra volt szükség. Végül a kilencórás ülésen három szavazás után Paál Hubát választották a közgyűlés elnökévé. Érdekes, hogy a harmadik szavazáson már csak a végül elnökké választott személyre lehetett voksolni, hiszen a többi jelölt bejelentette visszalépését, és közülük ketten arra kérték szavazóikat, hogy a továbbiakban Paált támogassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!