Márton, mozi és Fidel Castro

2020.11.11. 07:20

Fejér évfordulós emlékei november 11-én

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Nézzük tehát, miről számoltunk be az egyes években november 11-én.

Majer Tamás

Fidel Castro mondta

„Fidel Castro éberségre szólít fel” – ezzel a címmel jelent meg egy hír a Fejér Megyei Hírlap 60 évvel ezelőtti, 1960. november 11-i számában. „Fidel Castro kubai miniszterelnök […] felszólította a kubai népet, legyen éber, szálljon szembe a tervezett amerikai agresszióval és a gazdasági blokáddal.” E cikk mellett jelent meg egy másik írás az amerikai kontinensről „A Köztársasági (sic!) Párt kudarca az Eisenhower–Nixon vezetés vereségét tükrözi” címmel. Tudniillik a 60 évvel ezelőtti novemberben is választások voltak az Egyesült Államokban, amelyet a később, 1963-ban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy, a Demokrata Párt jelöltje nyert meg. Ellenfele a Republikánus Párt színeiben induló korábbi alelnök, Richard Nixon volt. A címlapot itt tekinthetik meg.

Mozilátogatók milliói

Egy 1970. november 11-i Fejér Megyei Hírlap-cikk a hatvanas évek Magyarországának mozinézőszámáról értekezik. „Az 1960. évi 140 millióról 1969-ben 82,3 millióra csökkent. Ez nagymérvű csökkenés, de egyben azt is jelenti, hogy hazánkban még mindig évi nyolc mozilátogatás jut egy lakosra.” Az ötvenéves címlapot itt olvashatják el.

B. Kiss László tárcája

2000. november 11-én, hiszen ez Márton neve napja, a Fejér Megyei Hírlap címoldalán megjelent B. Kiss László „Márton és a tehetséggondozás” című írása. A tárcanovellában arról van szó, hogy Márton miként támogatta egy nehéz helyzetbe került, ám költői babérokra törő régi ismerősét. „A hajléktalan fiatalember egy gyűrött, szakadt papirost, egy lírai vers kéziratát nyújtotta át. Első olvasásra nem is volt rossz. Lemond a honoráriumról, ha Márton ad neki kétszáz forintot, ajánlotta a fiatalember. Hozott már ennél nagyobb áldozatot is az irodalom oltárán, állapította meg Márton.” B. Kiss László újságíró Márton-történetei azóta is rendszeresen megjelennek az újságban. A húszéves címlapot itt láthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!