Mór

2014.05.16. 18:31

Merán-gyűjtemény itthon?

Csákberény idegenforgalmi vonzereje lehet majd a Merán-gyűjtemény, ha idekerül.

Tribolt Lajos

A Grazban élő 87 éves, Habsburg-leszármazott Merán Fülöp alapítványt hozott létre, hogy az Ausztriában található trófea gyűjteménye, a több tízezres könyvtára és jelentős műtárgy gyűjteménye Csákberénybe, a szülőhelyére, a család régi birtokára kerülhessen.Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Szabó Imre és Fülöp Gyula kuratóriumi tag már évek óta keresik a a gyűjtemények méltó elhelyezésének lehetőségét. Tavaly megismerkedtek Vécsei László csákberényi polgármesterrel, s abban maradtak, hogy az ő működő biofarmján épül fel a gyűjteményi épület és a kutató ház.

Az alapítványnak és a polgármesternek nagy terveik vannak.

Az Orondpusztán kiválasztott hely közvetlen szomszédságában kiváló régészeti lelőhelyek vannak – mondta el Fülöp Gyula, régész, címzetes múzeumigazgató. Már a 19. század végén kerültek elő romai kori leletek, sírkövek, cseréptöredékek. A pusztától néhány száz méterre László Gyula professzor tárt fel 1936-37-ben mintegy 450 avar sírt, köztük több lovassírt is. A szakemberek szerint a temető akár az ötszöröse is lehet a feltárt területnek. Ezért az alapítvány vezetői és a polgármester úgy döntöttek, hogy a kialakítandó kulturális és természettudományi hely érdekében szorgalmazzák a lelőhelyek feltárását, úgy, hogy a jövő nemzedéke is felkészülhessen közben.

Éppen ezért idén július közepétől, kétszer kéthetes turnusban, 20-20 megyei diáknak régészeti tábort szerveznek, bevonnak régészet szakos egyetemistákat, és a munkálatokat a Szent István Múzeum szakemberei irányítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!