Mór

2012.11.21. 10:36

Jubiláltak a felfedező barlangászok

Tés, Csőszpuszta - Ötven éves a ma is működő Alba Regia Barlangkutató Csoport, amely elévülhetetlen érdemeket szerzett a Tési fennsík barlangjainak feltárásában, tudományos kutatásában.

B. Kiss László

A 3,6 kilométer hosszú  Alba Regia barlang - a maga kétszáz méterével - hazánk  harmadik legmélyebb barlangja.    Felfedezése, feltérképezése az ugyancsak Alba Regiáról elnevezett barlangkutató csoport nevéhez fűződik. De ugyancsak a csoport tagjai tárták fel - kettő kivételével - a Tési fennsík többi barlangját is. Összesen több mint másfél tucatot. A csoportot, amely szombaton előadással, emléktábla leleplezésével ünnepelte megalakításának fél évszázados jubileumát, a fehérvári Ságvári szakközépiskola (ez a mai Széchenyi szakközépiskola elődje volt) egy fiatal tanára, Zentai Ferenc alapította.

A csoport - mint az a jelenlegi vezető, Szolga Ferenc, a tési művelődési házban tartott vetítőképes előadásából kiderült - igen kezdetleges eszközökkel kezdte el a barlangászatot. Csákány, vödör, ruhaszárító kötél volt a felszerelésük ekkor. A Bakonyban, a Fejér megye határán elterülő Tési fennsík kezdetben nem sok sikerrel kecsegtette a lelkes csapatot, amely azokat a víznyelőket próbálta faggatni, amelyben eltűnt a fennsíkra lehullott csapadék. Tíz év is eltelt azonban, mire végre egy helyütt először "megnyílt" a föld, és igazi mélység tárult föl a gödör alján.

Szolga Ferenc és Zentai Ferenc koszorúzta meg a csőszpusztai bázison frissen leleplezett emléktáblát (Fotó: B. Kiss László)

A csoport 1966-ban vette birtokba a Téshez közeli Csőszpusztán álló épületben az első helyiségeket. A kutatóbázis bővítése, kiépítése fokozatosan zajlott: ma már nem csak hálóterem, de laboratórium és kiállítóterem is található a házban, melynek falán szombaton leleplezték az emléktáblát. A Tési fennsíkon ugyan vágni lehetett ekkor a ködöt, a nyirkos hideg a kabát alá bújt, mégis számosan voltak  jelen  a művelődési házban, illetve a kutatóbázison. Köszöntőt mondott Berki Józsefné, Tés polgármestere,  Markó László pedig az első, még 1956-ban általa felfedezett barlang megtalálásának történetét mesélte el. Az emléktáblánál az avatóbeszédet Pék József alapító tag mondta, a koszorút pedig Zentai Ferenc és Szolga Ferenc helyezte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!