Mezőföld

2009.05.14. 02:29

Most mindenre pályázni kell! Sárbogárdon komoly pályázati programba kezdtek

Sárbogárd - A város idei költségvetése körül forgott szinte minden napirendi pont, előterjesztés az önkormányzat képviselő-testületének keddi rendes ülésén: több pénz kellene.

Ármás János

A grémium tudomásul vette, hogy a múlt esztendei költségvetés pénzmaradványa 206,4 millió forint - természetesen ezen összegnek bőséggel lesz helye az idén, részben az intézményrendszer finanszírozásában, illetve a pályázatok önrészének biztosításához.

Hosszabb vitát hozott az ülésen a gyermekétkeztetés anyagi támogathatóságának kérdése. A gond: egyre több szülő nem tudja a szükséges térítési díjakat fizetni. A vonatkozó jogszabály értelmében, bármennyivel is tartozik a szülő, a gyereket akkor sem lehet nyilvánosan felállítani a menzán az asztaltól. A sárszentmiklósi iskola igazgatója, Horváth Ferencné képviselői kérdésre válaszolva elmondta, nem lehet általánosítani, ilyenkor csak egyedi esetekről szabad beszélni - ám amennyiben ezt az elöljáróság igényli, az adatokat, a pillanatnyi helyzetet havonta közölni tudják. A városban létezik ugyan segítséget nyújtani képes alapítvány, ám ők is csak havi 30-40 ezer forintot tud adni az iskolai gyermekétkeztetés támogatásához.

Döntött a képviselő-testület a szeptemberben induló oktatási év tanulócsoportjainak számáról. Itt újra előjött az iskolák közötti vita: kinek mennyi jár. A Mészöly iskolában magasabb a diáklétszám, muszály ehhez igazítani a tanulócsoportokat is. Ám Sárszentmiklósra a környező településekről is több gyerek iratkozott be az eddigiekhez képest. A határozat értelmében Szentmiklóson csak egy tanulószobai (napközis) csoport marad a jövő tanévtől. A testületen belüli ellenzék ezzel az elképzeléssel hango- san nem értett egyet.

Komoly pályázati programba kezdett a bogárdi elöljáróság. A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnál 12,7 millió forintot igényelnek (4,2 milliós önrész felmutatásával) a Mészöly Géza Általános Iskola tetőfelújítására. Az intézmény folyamatosan beázik, a helyzet tarthatatlan, a probléma kezelése egyre nehezebb. Az önkormányzati közcélú foglalkoztatás anyag- és eszközbeszerzéséhez a regionális tanácstól húszmilliót szereznének pályázaton kapni a bogárdiak, ehhez saját forrásból 6,7 millió forintot tudnak hozzátenni. Régi problémát oldana meg, ha sikerülne felújítani a Szent István út burkolatát. Tavaly is pályáztak, sikertelenül, idén újra megpróbálják, húszmilliót kérnek a regionális tanácstól, huszonegyet saját forrásból igyekeznek biztosítani. Nem halasztható tovább a nehéz tehergépjárművek közlekedése miatt különösen terhelt Hantosi út felújítása sem. A pályázati lehetőségben 18,8 milliót szeretne kapni Sárbogárd, ehhez adják a saját költségvetésben erre félretett 6,3 milliós hozzájárulásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!