Mezőföld

2009.06.18. 02:29

Búcsúztak Babus nénitől

Soponya - Idén a település több jeles személyisége, így Káliz Sajtos József, Szecsődi Józsefné és Csóka György is nyugdíjba vonul. A diákok a ballagáson búcsúztak Babus nénitől.

Miskei Anita

Ballag már a vén diák... - ugyan ki ne emlékezne a dallamokra, melyek időről időre visszacsengnek fülünkben, s közben emlékek kavarognak fejünkben, szívünkben. Elköszönni nem csak diákként, hanem pedagógusként, intézményvezetőként is nehéz. Ez az év mégis a búcsúzás, az utolsó pillanatok éve lett a soponyai általános iskolában, továbbá a hivatalban is. Talán a bizonytalan nyugdíjrendszer, a megfeszített a tempó, a sok stressz is lehet az oka annak, hogy a településen több ismert, köztiszteletben álló személy intett búcsút a munkahelynek. Csóka György jegyző korkedvezménnyel, a testület jóváhagyása mellett vonul nyugdíjba. Pedagógusi visszavonulását jelentette be Káliz Sajtos József irodalom és történelem szakos tanár is. Sajtos József 1981 óta tanított a soponyai iskolában. A kultúráért felelős személyként tevékenykedett a településen, helyi lapok főszerkesztőjeként dolgozott. Alig egy hete pedig az ünnepi könyvhéten megjelent verseskötetét ismerhették meg a soponyaiak. Rímes barangolóját lapunk is bemutatja majd.

S az iskola egyik legmeghatározóbb személyiségétől, annak vezetőjétől is búcsúztak a végzős és még maradó diákok is. Ugyanis Szecsődi Józsefné is elköszönt. Megható pillanatoknak lehettek tanúi szülők, gyerekek és pedagógustársak is. Nem csoda, hiszen Szecsődi Józsefné 1975 óta tanított az iskolában, 1991-től pedig az iskola igazgatója is volt. Lelkiismeretességét mutatja, hogy már idén nyugdíjasként dolgozott, a tanévet azonban mindenképpen szerette volna lezárni. Egy korábbi képviselő-testületi ülésen sokat sejtetően beszélt utódjáról is. Biztos vagyok abban, hogy az a vezető kerül a helyemre, akivel sokáig együtt dolgoztam... Egy intézménynek szégyenére válna, ha nem lenne megfelelő ember az utánpótlás kinevezésére. Szecsődi Józsefné az akkori képviselő-testületi ülésen azt is hangsúlyozta, bizonyára nem lesz probléma az új vezető személyének kinevezésében. S valóban. Bár a soponyai iskola az abai Aba Sámuel Általános Iskola tagintézményeként működik, a vezető személyének kiválasztásánál bíztak a soponyaik döntésében. Ennek eredményeként Hollósi Lászlóné, az iskola eddigi igazgatóhelyettese vezeti majd a tagiskolát. Éppen ő volt az, aki Szecsődi Józsefnét a ballagás alkalmával amolyan meglepetés búcsúztatóval köszöntötte. A ballagás azonban egyikük életében sem a múlt lezárása, sokkal inkább a jövő, az új tervek és lehetőségek napjaként zajlott. Az iskola igazgatónőjét, Szecsődit, vagy ahogyan csak az iskola régi és mai diákjai hívják, Babus nénit Hollósi László polgármester is köszöntötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!