Mezőföld

2009.01.15. 03:29

Nyakukon maradt a szemét

<b>Soponya</b> - A szállítás reggelén teszik ki a kukákat a helyiek, mert felrúgják, ellopják vagy felgyújtják a randalírozók, ha éjszaka rábukkannak az utcákon a hulladéktárolókra.

Kocsis Noémi

Nem ez az első eset, hogy a szeméttel megpakolt kukák az év első napjaiban csordultig telve maradtak a soponyaiak nyakán. Ahogy a helyiek állítják, idén, immár hagyományosan nem vitte el a szemetet a szolgáltató.

- Harmadik éve tapasztaljuk, hogy korábban érkezik a cég, mint a szokásos. Ezen az első januári pénteken fél hatkor vágtatott végig a falun, sok utcába csak bepillantott, s már ment is tovább, mert nem voltak kitéve a kukák. Különösen így ünnepek után jelent ez problémát, felhalmozódott a sok szemét - állította a telefonban Varga Zoltán képviselő. Aztán személyes találkozásunk alkalmával többen eljöttek, panaszkodtak. - Karácsony előtt a hirdetőtáblán jelezte a cég, a megszokottól eltérő időpontban érkeznek, mindenki hallott róla, ki is tettük kukáinkat. De ezúttal nem szólt senki arról, hogy a 7 órás időpont helyett már fél hatkor végigmennek a falun - mondta Varga Zoltán, miközben egy asszony megerősítette, mire kiszaladt volna a szeméttároló edénnyel, már végigrobogtak az utcán. Hozzátette, talán január 2-án a munkások is hamarabb akartak végezni. Varga Zoltán, egy szerződéssel, mely az önkormányzat és a szolgáltató között született, támasztotta alá, hetente egy napon, pénteken, reggel 7 órától szállítják a szemetet.

- Kényelmesebb volna, ha előző nap, az esti órákban kihelyezhetnénk a kukákat, de azok nincsenek biztonságban - mondta egy középkorú férfi. Hozzátette, lopták el kukáját. Gyakran látni, amit kitesznek, azt jobb esetben a kóbor kutyák, rosszabb esetben a falun átutazó vagy helyi vandálok felborogatják.

- 2009-ben is drágul a szolgáltatás. Korábban volt egy hulladékudvar, ahová elvihettük a szemetet, most alig van nyitva, vagy legalábbis homály fedi nyitva tartását - vélekedett a képviselő.

A lakosok felháborodását tovább fokozta, hogy a szolgáltató olykor nem üríti ki egészen a kukákat, vagy éppen a mellé helyezett szemeteszsákokat hagyják figyelmen kívül. Egy asszony elmondta, jelezte nekik, venne a cég által kínált zsákokból, azt nem kapta meg, csak ígérték, hoznak. Így sajátját tette a kuka tetejére, amit aztán a földre hajítottak.

A felháborodás végiggyűrűzött a falun, s eljutott a szolgáltatóhoz, aki a település honlapján egy hirdetményben közölte, a következő szállításkor a lakosok minden szemetüket kihelyezhetik, bármilyen zsákot tesznek ki, azt elviszik. Varga végül hozzátette, a faluszépítő egyesület mindent megtesz a tisztaságért. Rendszeresen szerveznek hulladékgyűjtő akciókat, de egy-két héten belül minden szeméttel teli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!