Martonvásár

2014.06.29. 17:22

Szép lovak, csinos fogatok, baráti légkör a kajászói réten

A VI. Baráti Fogatos Találkozót tartották a hétvégén Kajászón, a Csikóakol elnevezésű réten.

Zsohár Melinda

Kamocsa Zoltán szervező szenvedélyesen szereti a lovakat, s ezt két lányába is sikerült átörökítenie: Gizella és Rita is keményen ülnek a bakon, szorítják a gyeplőt. Gizella mögött éppenséggel férje, Ballér István foglal helyet a tradicionális öltözékben, férfiúnak kötelező kalapban, s büszke felesége virtuóz tudására. Mindenki tisztában van vele, hogy a fogathajtás ma már inkább szerelem, hagyományőrzés, sport, semmint a mindennapok része.

A Csikóakolnak nevezett rét valamikor a Drehereké volt, aztán államosítás, téesz következett, most Göblyös István birtoka. A falubeliek süteménnyel, étellel, segítséggel támogatják az eseményt.Kajászóról Kovács Lajos, Borsányi Béla, Kamocsa Zoltán, Gizella és a kápolnásnyéki vő, Ballér István nevezett, s érkeztek kettes és négyes fogatok Lovasberényből, Verebről – még csacsifogatok is! Bicskéről Dudás Ferenc, Balogh Dezső és Dobronyi László jött a hívásra, Etyekről Zólyomi Sándor, valamint a Töki Lovas Egyesület és a pusztaszabolcsi hajtók. Tartottak akadály- és vadászhajtást két fordulóban, a végén malacfogó versenyt.

A póni akadályhajtásban győzött a pusztaszabolcsi Mile Ferenc, póni vadászhajtásban a töki Csatári Csaba. A népi fogatok akadályhajtásában a bicskei Farkas Dezső bizonyult a legjobbnak. A kettesfogatok mind akadály-, mind vadászhajtásában a kápolnásnyéki Ballér István triumfált, s ő nyerte el a kajászói vándorkupát különdíjasként is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!