Martonvásár

2016.03.15. 19:50

Történelmi emlékszoba

Martonvásár – A műemlék óvoda egykori kápolnájában a Teleki, a Brunszvik, a De Gerando családok történelmi ereklyéiből nyílt emlékszoba.

Zsohár Melinda

Három történelmi család sorsa fonódott össze évszázadokkal ezelőtt, s egy mai leszármazottjuk nagylelkű adományai érkeztek „haza” Martonvásárra az emlékszoba megnyitásával. A nevezetes Teleki grófi család sarja, Teleki Imre vette feleségül a szintén neves Brunszvik grófkisasszonyt, Karolint, az óvodaalapító Brunszvik Teréz testvérhúgát 1805-ben. Gyermekük, Teleki Blanka alapította meg az első magyar nyelvű iskolát arisztokrata lányoknak 1846-ban. A francia de Gerando családbéli Ágoston vette feleségül Teleki Imre Emma nevű lányát, s Erdélybe költöztek. Hosszú és szövevényes a történet, aminek mai szép mozzanatához értek el a szereplők.

Felicie de Gerando és Pletser Tamás az avató ünnepségen Fotó: Kommunikáció Martonvásár

A ma Párizsban élő, ám magyar gyökereit ápoló Judit de Gerando Charpentier adományozta Martonvásárnak a magyar kulturális, szellemi és politikai életben haladó, alkotó szerepet betöltött családok leszármazottjaként a becses tárgyakat. Budapesten élő unokahúga, Felicie de Gerando adta át jelképesen Szabó Tibor polgármesternek a képeket, festményeket, többszáz éves személyes használati tárgyakat, s olvasta fel nagynénje ékes magyarsággal megírt levelét. Az emlékszobát Pletser Tamás rendezte be, nemes bútorokkal kiegészítve az enteriőrt. A szóban forgó családok összekapcsolódó históriájáról és martonvásári vonatkozásairól Gajda Péter, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium tanára beszélt érdekfeszítően, érzelmi közelségbe vonva a történelmi mélységű eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!