Frissen Fejérből

2021.09.12. 07:00

Magyarországot és benne Fejér megyei kincseit kutatja Reviczky Gábor

Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Magyarország rejtett vagy sokszor nagyon is szem előtt lévő, mégsem észrevett kincseiről forgat kisfilmeket. A Reviczkyvel a natúrparkokban című sorozat részeként nemrégiben megyénkben több helyszínen is dolgozott a stáb. Reviczky Gáborral a csákvári Geszner-ház hangulatos tóparti ösvényén beszélgettünk a sorozatról.

Baráth Eszter

Becse Ildikó gyógynövényekből készített teát, melyről Reviczky Gábor véleményét a sorozatban hallhatjuk

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mit lehet és mit érdemes tudni a készülő sorozatról? Van kimondott célja?

– A célja tulajdonképpen magukból a részekből derül majd ki. Érdekes módon majdnem stimmel, hogy a Vértes hány natúrparkos helység: összesen 17 község, falu és város tartozik ide. Országosan van 16 natúrparkunk jelenleg, és most alakul meg a tizenhetedik. Nyilván azért csináljuk a műsort, hogy megismertessük az ország lakóival ezeknek a parkoknak a tevékenységeit. Azt, hogy mennyire fontos a természetközeliség, főleg a mostani világban, amikor a gyerekek állandóan telefonoznak. Szeretnénk, hogy legalább egy kis időre ki lehessen venni a kezükből ezt a rossz szokást.

Leginkább a világjárvány előt­ti időszakban volt tapasztalható, hogy nagyon sokan inkább külföldre mennek nya­ralni. Ez a sorozat a rejtett kincsek bemutatásával ösztönző lehet a hazai táj megismerésére nézve?

– Sok helyet látunk most, hogy járjuk az országot. Olyan szépségeket is talá­lunk, hogy én magam is meglepődöm, megdöbbenek, hogy micsoda gyönyörű vidék ez a Magyarország! Viharos időszakban forgattunk Nógrádban, ahol elképesztő felvételeket lehetett készíteni. Naplementekor hasonlóképpen. Annyi minden van ebben az országban, hogy bőven van hova menni…

A főszereplő Reviczky (balra) a tervek szerint – akár a jövő évben – visszatér még a Vértesbe is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Azon helyek közül, ahol eddig forgattak, van kedvence? Ki tudna emelni sajátosságokat, jellemzőket, amik a leginkább megfogták?

– Öt napon keresztül forgattunk eddig. A helyszínek között óhatatlanul is rangsort készítünk. Valamikor a sümegi vár oldalában szőlők voltak, de aztán egy fürt sem termett. Különleges összetétele van ennek a hegynek, minden ezen múlik. Ami nagyon megütötte a fülemet, hogy egy fiatal borász vödörben kezdett földet felhordani, mert szinte semmi nem volt rajta. Emiatt már újra betelepített a terület, és itt olyan natúr borokat készít, amelyekhez sem ként, sem másmilyen vegyszert nem használ, csak a tiszta ízek vannak meg. Olyan borokat készít, hogy azokat aztán francia éttermek viszik el tőle. Sümeg mellett forgattunk Sopronban és Kőszegen is. Hasonló termelőket is megismerhetünk a sorozatból, hiszen egyre többen térnek át a vegyszermentes borászatra.

Fejér megyében már máshol is forgattak? Amennyiben igen, mi az, amit ezzel a területtel kapcsolatban ki tudna emelni?

– Más témában természetesen igen. Először a Reviczkyvel az erdőben című sorozat részeként. Kiemelni azt a hallatlan odafigyelést tudnám, ami a Vértesben tapasztalható. Más natúrparkosoktól is lehet hallani, hogy a vértesiek nagyon elöl járnak.

A csákvári Geszner-háznál is zajlott a forgatás
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nemcsak helyeket, de azokkal kapcsolatos történeteket is megismerhetnek a forgatások alatt. Tudna mesélni néhányat ezek közül?

– Nógrádban például a nagy szegénységet hozták fel. Találkoztunk olyan polgármester asszonnyal, aki olyan település fejlődését segítette elő, ahol eredetileg mindenki munkanélküli volt. Kicsi állami segítséggel éttermet csinált, van szociális étkeztetés. Fantasztikus dolgokat hozott létre a semmiből, hallatlan akaraterővel és jó csapattal. Olyan érdekességekkel találkozunk, hogy az nem igaz. Alsómocsoládon voltunk, bementünk egy épületbe, ahol egy Boeing 570-es szimulátor volt. Bementem, fel tudtam szállni vele, le már nem – de ezt előre megmondtam. Alsómocsoládon is nagyon fiatal a csapat, agilis a polgármester, aki történetesen pilóta volt valamikor. Szóval ilyen fantasztikus dolgokat csinálnak, mindent megpályáznak a falu érdekében.

Mindig ennyire természetközeli ember volt?

– Itt születtem a közel­ben, Tata­bányán. Mindennapi elfoglaltságunk volt feljárni a Turulhoz, a Szelim-barlanghoz, le a Farkas-völgybe. Ezt télen-­nyáron csináltuk, nem volt mivel játszanunk. Akkora szegénység volt, hogy a játékokat nekünk kellett kitalálni.

Ezeket a forgatásokat mennyiben éli meg máshogy, mint egy filmforgatást? Nem technikai és szakmai tekintetben, hanem az emberi és érzelmi oldalát nézve.

– Ez tulajdonképpen annyiban különbözik a filmezéstől, hogy itt nagyon sok érdekességet és a lényeget tudom meg a beszélgetőpartnertől. Így is el kell sajátítanom, némileg meg kell tanulnom a kérdéseket, ebben a részében kicsit hasonlít egymáshoz a két műfaj. Viszont itt a valóságról beszélünk, és nem úgy teszünk, mintha a valóságban lennénk. A beszélgetőpartnerek segítségével megismerhetjük és a nézők is megismerhetik a területek jellegét, szerepét és történetét.

Becse Ildikó gyógynövényekből készített teát, melyről Reviczky Gábor véleményét a sorozatban hallhatjuk
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Plusztöltetet jelent az, hogy ilyen és ehhez hasonló környezetben tud dolgozni?

– Az egyetlen üdítő dolog az az, hogy természetes környezetben, jó levegőn vagyunk. Mert egyébként ez nagyon fárasztó lenne. Így is elfáradunk a végére, nagyon sokat utazunk.

Lehet már tudni, hogy mikor lesz látható a sorozat?

– Pontosan még nem, de idén el fog készülni. Ez a Fe­jér megyei rész a hatodik, és mivel ez a sorozat pályázati pénzből készül, többet nem is tudunk idén készíteni. Jövőre viszont biztosan tizenkettő lesz. Természetesen vissza fogunk térni oda is, ahol már forgattunk, mivel ennyi idő alatt nem lehet bemutatni mindent. Egy-egy natúrparkban el tudunk menni három-négy helységbe – és a Vértesben is van 17. Mind a tizenhetet meg kell mutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!