Frissen Fejérből

2021.08.14. 07:45

Pátkai Rozina sokműfajú és kísérletező kedvű énekes

Az idei Alba Regia Feszten is voltak olyan előadók, akik először léptek fel ezen az eseményen. Az egyikük Pátkai Rozina, aki kvartettjével a zárónapon koncertezett.

Bokros Judit

Pátkai Rozina Fehérváron a PQR kvartettel lépett fel; a repertoárban több saját dal szerepel

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az énekesnőnek több zenei projektje is van: a jazz egyik stílusirányzataként számon tartott bossa novával robbant be, s a Rozina, illetve jelenleg a PQR elnevezésű kvartettjével e stílusban alkotnak. Ott van még azonban egy egészen más irányzat, az elektronikus zene, amelyet a Minka projektben aknáz ki Dóczi Bencével együtt, megzenésítve például Borbély Szilárd vagy akár Babits Mihály egy-egy művét. Az EM90-ben az énekesnő kifejezetten Erdély Miklós verseket zenésít meg, s van még egy teljesen személyes vállalkozása is, a Noize, amely főleg az intermédia-művész énjének a kibontakoztatása. (Rozina a Képzőművészeti Egyetem intermédia-művész szakos hallgatója, ám legkisebb, kétéves gyermeke miatt most szünetelteti a tanulmányokat.) A szélesebb közönség pedig A Dal 2019-es szériájából ismerheti, ahol Frida című dalával szerepelt.

Rozina Fehérvárra elhozta a bossa novát, és ezúttal inkább elcsendesítő, andalgós koncertet adott.

Az énekesnőt arról kérdeztem, mit gondol, mennyire rétegzene manapság a jazz, és értékelik-e eléggé az emberek.

– Szerintem Magyarországon egyre nagyobb közönsége van ennek a műfajnak, jazz-zenészeinket pedig már sok évtizede a világ élvonalában tartják számon. Számomra is megtisztelő, hogy azzal a három zenésszel állhatok a színpadon, akikkel most a PQR kvartettet alkotjuk. Ők Ávéd János kortárs zeneszerző és jazz szaxofonos, ifjabb Tóth István gitárművész és Szabó Dániel Ferenc dobos, aki ráadásul székesfehérvári. Az utóbbi időben elsősorban nem a bossa nova inspirál minket, a repertoárban egyre több saját dalom is helyet kap. Nemrég jelent meg elektronikus zenei lemezem Minka címmel, amin Dóczi Bence producerrel dolgoztunk együtt. Abban az anyagban sok jazz-zenei elem és az improvizáció is megjelenik. A műfajok a PQR kvartettel is könnyedén átjárhatók, így némi nyitottsággal a más zenékért rajongó hallgatók is találhatnak számukra érdekes elemeket – mondta Pátkai Rozina, aki triója megújulásáról is beszélt.

Pátkai Rozina Fehérváron a PQR kvartettel lépett fel; a repertoárban több saját dal szerepel
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Szabó Dániel idén májusban csatlakozott hozzánk. Úgy éreztük, hogy a zenekarnak szüksége van egy sokoldalú ütőhangszeresre, dobosra, és dinamikusabb hangzásra vágytunk. Dani fantasztikus zenész, a Mörk zenekar dobosaként nagyon elfoglalt muzsikus, így nagy megtiszteltetés számomra, hogy vállalta ezt a produkciót.

A sokműfajúságról Rozina úgy vallott: szinte minden ins pirálja, és szeret egyszerre sok mindennel foglalkozni. A különböző művészeti ágak nála hatnak egymásra, segítik az új alkotások megszületését. Számos projektje van, nagyon szereti a „hangzó” képek világát, s a fotográfiában is alternatív módszerekkel alkot. Az utóbbi időben elkezdett társasjátékokat kitalálni.

Az idejét persze – három gyerek mellett – nagyon be kell osztani. Az éjszakáit általában a képzőművészetre szánja, a nappalokat pedig a zenélés, éneklés tölti ki.

Rozina és alkotótársai – Juhász Anna irodalmár, Döbrösi Laura és Horváth Kristóf (Színész Bob) színészek, Dóczi Bence és Ávéd János – idén Kapolcson mutatták be nagy sikerrel Pilinszky-estjüket. Ezt Fehérváron is szívesen előadnák majd…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!