Értünk dolgoznak a tűző napon

2019.06.14. 08:00

A Magyar Közút munkatársai naponta kockára teszik az életüket

Gyakran megsérülnek az utakat ellenőrző, illetve karbantartó dolgozók és nem a védőfelszereléseik hiánya, az eszközeik tökéletlensége vagy a szakértelmük hiánya miatt, hanem mert az autósok nem figyelnek rájuk eléggé.

Palocsai Jenő

A tikkasztó hőségben is megannyi a munka

Fotó: FMH-archív

Csaknem mindannyian használunk autót vagy tömegközlekedési eszközt, de elég gyalog átmenni egy komolyabb forgalmat bonyolító út városi szakaszán, és azonnal láthatjuk a Közút munkatársait, akik narancssárga autóikban és formaruháikban fel-felbukkannak, hol erre, hol arra. Azt mindenki tudja, hogy a megszokott magyar mentalitás hamar meglátszik a főutak mellett dolgozók munkabeosztásán, mert egy lapátol, hat pedig nézi, de a kritikusok ritkán próbáltak eleddig aszfaltozni, betont csákánnyal feltörni vagy vídiás fogakkal felfegyverzett vágólappal bitument fűrészelni.

A tikkasztó hőségben is megannyi a munka
Fotó: FMH-archív

Az autósok sokat fizetnek, hiszen adóforintjaik ott vannak a benzinben és az autópályamatrica, illetve az útdíj árában, ezért elvárják, hogy az utak állapota makulátlan legyen. Ekkora forgalomnál, amit elsősorban az utakon futó autók száma okoz, az aszfaltcsíkok állapota is rohamosan romlik. A munkát pedig el kell végeznie valakinek és valamikor, de nekünk soha semmi sem jó. Ha nappal csinálják, akkor azt kérdezzük, miért nem éjjel teszik ezt? Ha vacsora után állnak neki a felújításnak, festésnek, padkafeltöltésnek, akkor az a bajunk, hogy alig lehet valamit látni ebben a sötétben, miért pont most javítják az utat?

Kevés ember vállalja ezt a veszélyes foglalkozást. Magyarország gyorsforgalmi útjain minden héten megsérül egy dolgozó az autósok figyelmetlensége miatt. Ez az átlag olyan számokból derült ki, mely szerint Fejér és Pest megye az élenjáró ebben a sötét statisztikában.

Legtöbbször a gyorsforgalmi utakon alakul ki veszélyhelyzet a nagyobb haladási sebesség miatt. Gyakori ok, hogy nem engedik be egymást az autósok az elfogyó sávból, és hogy figyelmen kívül hagyják a munkaterület kezdetére fi gyelmeztető előjelzéseket, sebességkorlátozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!