Frissen Fejérből

2021.11.11. 11:30

Milyen használt autót vehetünk félmillió forintért?

Átrendeződőben van az autópiac? Az új helyett inkább használt autót vásárolnak a vevők. Már a tavalyi veszélyhelyzet kihirdetése után volt ilyen várakozás a piacon. A bizonytalan gazdasági helyzetben óvatosabban nyúlnak a megtakarításokhoz az emberek, főleg azok, akik eddig sem dúskáltak az anyagiakban.

Káldor András

A hirdetések alapján megfelelően karbantartott autókat is találhatunk a piacon

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Itt a tél a nyakunkon, sokan úgy vannak vele, hogy eddig kerékpárral, illetve mopeddel jártak, miért ne legyen a kellemetlenné váló évszakban fedél a fejük fölött, amely ráadásul még elviszi őket A-ból B-be. Más kérdés, hogy, aki eddig a fent említett közlekedési eszközökkel járt nem valószínű, hogy többmilliós autócsodákban gondolkodik, hanem igenis a legeslegolcsóbb árfekvésű járgánnyal is megelégszik.

Így aztán viszonylag a lehető legalacsonyabb kategóriát vontuk górcső alá,

Azaz milyen autóhoz lehet hozzájutni ötszázezer forintért?

A skála, ha lehet mondani, elég széles, hiszen a legnagyobb használtautó portál-pillanatok alatt ezerötszáz különböző évjáratú és állapotú autó adott ki. Az volt a keresésben a leglényegesebb szempont, hogy rendelkezzen érvényes műszaki vizsgával, és „rögtön” be lehessen „dobni” a mélyvízbe, tehát legyen közlekedésre képes.

A másik, amely még ezt a kritériumot is felülírta, hogy a téltől függetlenül azért nem néhány hónapig, hanem a következő egy-két évben ki kellene tartania a verdának.

A hirdetések alapján megfelelően karbantartott autókat is találhatunk a piacon
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Még mielőtt nekiálltunk volna a böngészésnek, utánanéztünk szakfórumokon, szakportálokon a szakértők véleményének.

„A járványhelyzet és az új, üzemanyagokkal kapcsolatos követelmények, valamint a forint és az euró árfolyamának változása miatt egyre inkább az olcsóbb árfekvésű személyautók felé tolódik el a piac, csakúgy, mint bő tíz esztendeje, a legutóbbi gazdasági válság kitörésekor” – tudtuk meg az automotor.hu portálról.

Nézzük, most mit kínál a piac a gyakorlatban!

490 ezer forintért már hozzá lehet jutni egy 14 éves dízeles Ford Fiestához, amely ugyan ezen idő alatt 355 ezer kilométert hagyott maga mögött, de talán vonzó lehet, hogy elérhető az autó előélete az alvázszám megadását követően a megfelelő – igaz – fizetős portálon.

A mindössze 68 lóerős gépkocsiban több extrát is találunk, így rendelkezik ABS-szel (blokkolásgátló), indításgátlóval (immobiliser), centrálzárral, és szervokormány is van benne. Ami még mellette szólhat, hogy Magyarországon helyezték üzembe, és az eladó szerint vezetett szervizkönyve van – bár ez a megtett kilométereket nézve eléggé hihetetlennek tűnik.

Nemcsak külsőleg, belsőleg is rendben
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Szinte „fillérre” ugyanennyibe fájna egy 2300 köbcentis Mazda 6-os, amely idén „érettségizett”, azaz 2003-as gyártású, ám sokkal kevesebbet tettek meg vele: 291 ezer kilométert írnak róla, garantáltan… A műszaki paraméterei megegyeznek a Fordéival, és 2023 augusztusban kell legközelebb vizsgáztatni.

Azonban a fogyasztási adatok már nem ennyire kedvezőek, hiszen városban több mint 12 literrel lehet járni vele, szemben a Forddal, amely öt liter olajat eszik meg százon.

Vizsgálódásunk utolsó darabja egy 17 éves, 1,2-es Volkswagen Polo, ugyancsak kereken félmillió forintot kóstál. 170 ezer kilométer van benne, a hirdetés alapján csupán egy hölgy vezette ezen idő alatt, garázsban tartották, adnak hozzá téligumi-garnitúrát is, és még a rozsda sem marta meg idáig. Az eladó tájékoztat arról is, hogy kuplungcsere is történt tavasszal, és napi használatban van.

Kínálat tehát akad bőven, már csak türelem, némi szakértelem kérdése, és már holnaptól nem kell attól tartani, hogy megázik a potenciális vevő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!