Frissen Fejérből

2021.06.17. 10:30

A Vértes után idén a Bakonyban gurulnak a pázmándi veteránok

Tizenkét éve hagyomány, hogy a Pázmándi Nosztalgia-Jármű Egyesület minden év júliusának második szombatján veterános találkozót szervez. Idén azonban rögös volt az idáig vezető út.

Elekes Gergő

Különlegességekre idén is számíthatunk!

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Kerkuska Csabától, az egyesület elnökétől megtudtuk, az előző évekkel ellentétben, ahol már januárban megindult a szervezés, idén nagyon rövid idő állt rendelkezésükre, sokáig kérdőjeles volt, hogy egyáltalán megtartható lesz-e a program. Miután a járványhelyzet engedte az 500 fő alatti kültéri rendezvények megtartását, nagyjából másfél hónapjuk volt előkészíteni a túrát.

– Idén is csillagtúrával készülünk. Reggel 8 órától gyülekeznek majd a járművek Fehérvárcsurgón. Sokáig úgy volt, hogy a kastélytól indulunk, ám az esküvői szezon berobbanása miatt erre végül nem kerülhetett sor. Mindezt nemrég tudtam meg, és egy csapásra kérdőjelessé vált minden. Temesvári Krisztián polgármester segítségének köszönhetően azonban a start helyszíne maradt Csurgó. A Tölgyfa étteremmel szembeni parkolóban lesz a rajt, ahonnan 9 órától, 2-3 perces intervallumokban fogjuk indítani a veteránokat, persze természetesen csak azután, hogy Kápolnásnyék és Velence plébánosától, Récsei Norbert atyától a hagyományos áldást mindannyian megkapják.

Különlegességekre idén is számíthatunk!
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Idén egy 100 km-es túra várja a résztvevőket, csupa játékos feladattal, melyek egy részét maguk a települések önkormányzatai szervezik. A feladatok során a versenyzőknek nemcsak a tudásukra, de a megfigyelő képességükre is szükségük lesz. Amíg 2020-ban a Vértes, úgy idén a Bakony szépségei kísérik végig útjukat, melyet egy gondosan összekészített itiner segítségével tesznek meg. És ha már útvonal: a csapat Fehérvárcsurgóról indul, majd érinteni fogják Bodajkot, Balinkán keresztül egészen Zircig haladnak, ahol megtekintik a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolájának gépkiállítását és a Bakonyi Természettudományi Múzeumot, köszönhetően Hevesiné Németh Marianna zirci turisztikai referens segítségének. Innen Olaszfalu következik, majd a tési szélmalmok irányába indulnak, végül Várpalotán keresztül térnek vissza Fehérvárcsurgóra. Mindez nagyjából 3,5-4 órát fog igénybe venni. Az összes jármű egyszerre a startnál és a célban lesz látható, ahol az autók tulajdonosai – ahogy az már az évek során megszokottá vált – igyekeznek járműveik korához megfelelően öltözködni.

– Maximum 60 jármű és 120 fő jelentkezését várjuk, ennyi az a szám, amit még biztonságosan le lehet koordinálni. Ebben hatalmas segítséget kapunk az önkormányzatok polgárőreitől, illetve a rendőrségtől. A túra természetesen a járványügyi előírások figyelembe vételével kerül lebonyolításra, a beltéri helyszíneken mindenkinek kötelező lesz a maszkhasználat, ahol lehet, ott pedig kézfertőtlenítőket helyezünk ki. A jelentkezés hamarosan indul, aki részt venne veteránjával a túrán, az a Pázmándi Nosztalgia-Jármű Egyesületnél regisztrálhat. Természetesen, aki nézőként csodálná meg a gépcsodákat, azokat is szeretettel várjuk.

Az eseménynek azonban van egy szomorú apropója is.

– Egy ilyen túra megszervezése rengeteg stresszel, munkával, idővel jár, az elmúlt egy hónapban háromszor-négyszer jártam végig a tervezett útvonalakat, egyeztettem a településekkel. Úgy jártam, mint az öreg autók: megfáradtam, az egészségemre pedig igyekszem minél jobban vigyázni már. Emiatt az idei túra lesz az utolsó, amint én szervezek, szeretném átadni a stafétát a fiatalabb korosztálynak. Persze tudom, hogy 12 év munkáját nem lehet csak úgy egyik pillanatról a másikra abbahagyni, az egyesület továbbra is élni fog!

Kapcsolódó cikk:

https://www.feol.hu/loero/fejer-es-komarom-esztergom-megye-utjait-rottak-szombaton-a-veteranok-video-4140116/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!