teljes körű biztosítás

2021.03.15. 15:00

Már 100 ezer forint felett a casco átlagára

Míg 2019-ben a teljes körű casco biztosítások éves átlagdíja 93 200 forint volt – ami egyébként tízszázalékos emelkedés 2017-hez viszonyítva –, addig ma már bőven túl vagyunk a 100 ezer forinton.

Korondy Tamás

Évfordulós szerződésváltás esetén még öt számjegyű az összeg, de már az sem sokáig

Fotó: Netrisk.hu

Jócskán emelkedett a casco éves átlagára Magyarországon – írta az egyik piacvezető biztosítási alkusz cég.

A portál statisztikái szerint miközben 2020-ban az új casco szerződéseket átlagosan közel 120 ezer forintos éves díjra (10 ezer Ft/hó) kötötték, addig a már meglévő szerződések évfordulós váltásakor átlagosan 96 ezer forintért (8 ezer Ft/hó) találtak új biztosítót az ügyfelek.

Ennek az egyik oka az, hogy az évfordulós váltás során érintett ügyfelek általában több kármentes évvel rendelkeznek, ami nagyobb kedvezményre jogosítja őket. Másrészt az évfordulós váltók eleve céltudatosabban igyekeznek a legkedvezőbb díjú termékek közül választani.

Évfordulós szerződésváltás esetén még öt számjegyű az összeg, de már az sem sokáig
Fotó: Netrisk.hu

A biztosítási alkusz cég vezetője mindezt azzal indokolta, az autók helyreállítási költsége továbbra is lendületesen emelkedik, a gyenge forint magasba lökte az alkatrészek árát, a bérszintek általános emelkedésével párhuzamosan pedig a szervizek is folyamatosan emelkedő rezsióradíjakat számolnak fel a biztosítók felé. Az autók egyre korszerűbb műszaki megoldásai és a gazdagabb szériafelszereltség szintén felfelé téríti az átlagdíj mértékét.

Önrész tekintetében továbbra is a nagyobb védelmet nyújtó módozatokat választják az ügyfelek: a szerződők 43 százaléka választotta a legkedvezőbb, 10 százalék, de minimum 50 ezer forintos önrészt. További 37 százalék a 10 százalék / 100 ezer forintos konstrukció mellett döntött. Ezek ugyan néhány ezer forinttal nagyobb díjvonzattal járhatnak, mint a 20 százalékos verziók, ám baj esetén az ügyfélre csak feleakkora anyagi terhet rónak.

Ugyanebben a tekintetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2020 negyedik negyedévében 1 006 609 casco szerződést kezeltek a biztosítók közel 110 milliárd forint értékben. Ugyanebben az időszakban az élő kgfb-szerződések száma 5 816 825 volt. Ez azt jelenti, hogy a forgalomban lévő gépjárműveknek mindössze 17,3 százaléka rendelkezett az év végén casco védelemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!