Zöldkártya, fekete-fehérben

2020.07.30. 20:00

Szeptember 30. után végleg eltűnnek a zöld színű fedezetigazolások

Hatályba lépett a Pénzügyminisztérium új rendelete, amely nagyban megkönnyíti sok autós életét. Már megjelent a Magyar Közlönyben is, így mostantól mindenki élhet az új szabályok adta lehetőségekkel.

Palocsai Jenő

Egy balesetnél, különösen külföldön, fontos igazolnunk, hogy van biztosítás az autón

Fotó: FMH-archív

A múlt hét legvégén új, autósokat érintő rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. A Pénzügyminisztérium döntése mostantól lehetővé teszi, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét igazoló zöldkártyát már fekete-fehér alapon is ki lehet adni. Bár a koronavírus második hullámára készülnek sokan, ettől függetlenül a nyár és a végtelen utak csábításának engedve sokan mennek nyaralni, utazni Európába. Az igazi persze az, ha nem történik velünk semmi, sem külföldön, sem idehaza, de azért megnyugtató a tudat, hogy a Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak teljes területére, sőt a csoportba tartozik Svájc és pár másik ország is, amelyekkel erről kétoldalú megállapodást kötöttünk.

A többi ország, melyek kizárólag a zöldkártyarendszerben vesznek részt, de a rendszámegyezményben nem, azok továbbra is ragaszkodnak a biztosítók által kibocsátott, a fedezet meglétét igazoló zöldkártyához, határátlépés esetén.

Ha például rövid kiruccanást tervezünk valamelyik szomszédos állam területére, akkor egyedül csak Ukrajnába való belépésnél kérik ezt az okmányt. Ettől függetlenül a Magyar Biztosítók Országos Szövetsége (Mabisz) azt javasolja, hogy aki teheti, a biztonság kedvéért inkább vigye magával a zöldkártyát. A szövetség honlapján egyébként megtalálható a rendszám­egyezményben lévő és az azon kívüli országok listája is, így indulás előtt érdemes utánanézni, hogy ne érjen minket meglepetés.

Egy balesetnél, különösen külföldön, fontos igazolnunk, hogy van biztosítás az autón
Fotó: FMH-archív

Ahogy mindennel, úgy az autós ügyintézésekkel és igazolásokkal kapcsolatban is egyre nő az igény a bárhonnan elérhető, elektronikus megoldásokra, míg a hagyományos, papíralapú igazolások egyre inkább a háttérbe szorulnak.

Az autó és az utazó személyek papírjai nélkül ritkán indulunk el, ám a zöldkártya gyakran otthon marad, sőt, gyakran el is tűnik, hiszen csak külföldön kell, de akkor nagyon. Ezért született nemzetközi megállapodás a zöldkártyák használatának további egyszerűsítése érdekében, melynek értelmében a tagállamok, illetve biztosítóik a jövőben fekete-fehér alapon adják ki a fedezetigazolást. Ehhez csatlakozott Magyarország is, emiatt hozta a Pénzügyminisztérium az említett módosító rendeletet.

Mostantól a Mabisz szárnyai alatt működő, zöldkártya-­rendszert kezelő hazai szervezet, a Nemzeti Iroda, az összes kgfb-vel foglalkozó biztosító számára engedélyezi a fekete-fehér alapszínű zöldkártyák kibocsátását.

A rendszer jó és hatékony, legalábbis ezt várják tőle, ám ezen a nyáron még lehetnek átmeneti fennakadások, ugyanis a járványhelyzet, valamint a jelenleg is zajló nyári szabadságolások miatt nem mindenki tud azonnal átállni az új rendszerre. Az átmeneti időszakot követően minden hazai biztosító megteszi a szükséges lépéseket szeptember 30-ig. Addig a zöld alapszínű zöldkártyák is forgalomban maradnak, illetve maradhatnak, párhuzamosan az elektronikus úton kiadottakkal.

Október elsejétől már nem lesz többé zöld a zöldkártya, hanem csak és kizárólag fekete-fehér zöldkártyák adhatók ki. Szóval, ha otthon hagyjuk a papírt, akkor sem kell majd kétségbe esni. Csak be kell menni egy olyan helyre, ahol tudnak nyomtatni, és már át is lehet lépni a határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!