vezetéstechnika

2020.02.08. 14:45

Felkészülten várjuk, ha itt a tél!

Hamarosan visszatér a téli időjárás, de van egy módszer, amellyel lényegesen olcsóbban készíthetjük fel magunkat a rossz útviszonyokra, mint ha a saját kocsinkat és magunkat törnénk össze.

Palocsai Jenő

Már az indulás első pillanatában is megtörténhet a baj, ha kipörög a kerék Illusztráció: MW(archív)

Fotó: AS

A téli utakon való vezetés nemcsak a fizika törvényei miatt hordoz komoly veszélyeket, hanem mert ritkán van igazán rossz idő, nagyobb hó vagy síkos tükörjég, esetleg kiterjedt víztükör az utakon, így a legtöbb ember ritkán, néhány sofőr pedig sosem találkozik ilyen életveszélyes helyzetekkel, csak a legrosszabb pillanatban.

Már az indulás első pillanatában is megtörténhet a baj, ha kipörög a kerék
Illusztráció: MW(archív)

Aki sokat vezet, az sem biztos, hogy ismeri az összes megoldást az olyan váratlanul és alattomosan felbukkanó problémára, ami szembejöhet velünk az úton, ezért érdemes mesterséges keretek között, valamilyen vezetéstechnikai tréning keretében edzeni a tudásunkat és az idegeinket, hogy gyorsan és jól reagáljunk egy esetleges krízishelyzetben. Ezeken meg lehet tudni, hogy mennyire vagyunk rutinosak. Kiderül, hogy a havon, az ónos eső miatti páncélon csúszó vagy egy intenzív olvadás utáni víztükörre felúszó autót mennyire vagyunk képesek irányítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!