"potom" pénzért szerezték be

2019.10.12. 15:00

Egy igazi úr négy keréken – Kormányzati autó ez az Audi A8L

Régen elmúltak azok az idők, amikor az Alba Regia Hotel előtt parkoló egykori disszidensek nyugati autóit bámultuk: ma már nem kapkodjuk a fejünket a négy keréken guruló luxus láttán. Persze azért akadnak kivételek.

Tihanyi Tamás

A 20 colos alufelnik önmagukban felérnek jobbféle használt autók árával, a V6-os motorban alig 19 ezer kilométer volt a vásárláskor Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ilyennek számít az a gépkocsi is, amit az egyik fehérvári cégvezető vásárolt meg magának elég jó áron, legalábbis ha tudjuk, hogy ez az Audi A8L újonnan nagyjából 60 millió forintba kerül. A járművet a német kormány használta, ez volt az egyik tartalék autója.

Nézzünk benne körül!

A 20 colos alufelnik önmagukban felérnek jobbféle használt autók árával, a V6-os motorban alig 19 ezer kilométer volt a vásárláskor
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A motorháztető alatt egy háromezer köbcentis erőmű duruzsol, a mi változatunk 250 lóerőt tud, de van ennél erősebb típus is. De nincs felszereltebb. Az ülések közül háromban masszírozógép van, ami ötféle módon kényezteti az utazót. (A jobb első ülés, a testőr helye kivétel.) Az ülések és a kárpit alcantarából készült, ilyeneket használnak a Ferrarikban, Lamborginikben, Porschékban is. A hátul ülők kedvükre tévézhetnek, adott esetben a lábukat feltéve is. Talán felesleges luxus az, hogy hétféle belső éjszakai fény közül lehet választani.

 

Az ülések nem csak fűthetőek, de szellőztethetőek is, az italtartó pedig hidegen tartja a whiskyt. A két jobboldali ülés egy gombnyomással fekvőhellyé alakítható, az ajtók automatikusan nyílnak és csukódnak. Az ablakok dupla falú biztonsági üvegek, és van 220 és 12 voltos elektromos hálózat is.

A tévézés alap, de a whisky is hidegen marad az italtartóban, a jobb oldali ülés pedig egy gombnyomással fekvőhellyé alakítható
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az autó haladás közben automatikusan hozzáigazítja magát az úthoz, a feszített futóművek 20-as alufelnis kerekeket forgatnak: a négy darab annyiba kerül, mint az én kocsim fele újonnan. A sofőrt infrakamera segíti az éjszakai vezetésben, amely megjelöli az útra tévedt embert és állatot. A felszereltség része a ráfutásgátló, a sávtartó, sőt, még a közlekedési táblákat is felismeri.

Tulajdonosa 19 ezer kilométerrel vásárolta meg: a német kormány ennyi futás után már a csere mellett döntött…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!