Az idei esztendőben új reményekkel

2019.04.13. 07:45

A székesfehérvári Zángó Drift Teamre idén is izgalmas versenyévad vár

Bizakodóan tekint idősebb Zángó Zoltán, a Zángó Drift Team csapatfőnöke az előttük álló szezonra. A magyar bajnoki címmel büszkélkedő fehérvári driftpilóta és társai a hétvégi tököli Sebesség Fesztiválon is ott lesznek.

Káldor András

A Zángó Team erősebb autóval vág neki az idei driftszezonnak Fotó: ZDT Team

A hosszú téli szünet után mennyire lett átalakítva, esetleg milyen fejlesztésen esett át a BMW?

– A tavalyi szezonunk nagyon nehezen indult. Szponzor nélkül az év első felében nem tudtunk rajthoz állni, és kérdéses volt, hogy egyáltalán lesz-e a hat versenyszezon után valamilyen folytatás. Támogatókeresés közben szerencsésen összetalálkoztam egy régi barátommal-kollégámmal, aki ismerve az addigi eredményeinket, látott bennünk fantáziát, és fuvarozó-logisztikai cégével támogatásáról biztosított minket. Segítségével a szezon második felétől elindultunk néhány hazai és nemzetközi futamon, és elkezdődhetett az autó fejlesztése. Ez a munka azóta is tart. A már megszokott 4000-es V8-as BMW motorunkat felújítottuk, és egy, az eddiginél nagyobb teljesítményű amerikai kompresszorfeltöltővel láttuk el, amellyel már közel 600 lóerőt teljesít.

Milyen tervekkel vágnak neki az idénynek, annak ismeretében, hogy tavaly már erősebb volt az autó, de kevesebb versenyen vettek részt?

– Sportolóként azt valljuk, hogy minden versenyre úgy kell elindulni, hogy nyerjünk! A realitás talaján állva tudjuk, hogy nagyon komoly ellenfelekkel és a technika ördögével is meg kell küzdenünk minden megmérettetésen. A valós és reális cél az, hogy folyamatosan fejlesszük vezetési tudásunkat, és minden küzdelemből hozzuk ki a legtöbbet. Tudni kell azonban, hogy a teljesítmény növekedésével a technikai problémák is hatványozottan jelentkeznek, ezért mindent megteszünk a jó felkészülésért.

Hány versenyre tudnak nevezni?

– Az idén már mind a ketten a Profi kategóriákban indulunk, ezért megosztottuk a versenyeket. Ifjabb Zoli a Magyar Országos Drift Bajnokság tököli futamain indul, én pedig az MNASZ Profi Magyar Drift Bajnokság futamain állok rajthoz.

Két hete már ki lehetett próbálni a gépet, ha nem is élesben, az AMTS-en. Milyen benyomásai vannak?

– Az első két napon szenzációsan mentünk, a közönség és a saját megelégedésünkre is, és az autó is jól teljesített. Ezt bizonyítja, hogy sorban állás volt a depónk előtt, mert mindenki velünk szeretett volna autózni. Volt olyan, aki négy órát várt, de a kör után csillogó szemmel azt mondta, hogy ezért megérte! Aztán vasárnap komoly problémánk adódott, amit nem lehetett a helyszínen orvosolni, ezért már nem tudtunk rajthoz állni. Abból a szempontból örülök ennek a hibának, hogy nem éles körülmények között jött ki.

A Zángó Team erősebb autóval vág neki az idei driftszezonnak
Fotó: ZDT Team

Mit várnak az első megmérettetéstől, a Sebesség Fesztiváltól?

– A magyar bajnoki mellett a Drift King Európa-bajnoki versenysorozat második fordulóját is megrendezik vasárnap Tökölön, ahol Zoli mindkét versenyen rajthoz áll. A magyar futamon dobogós helyezést várunk, az Eb csupa nagy nevekkel teletűzdelt mezőnyében egy top 8-as eredmény is kimagasló siker lenne.

Van-e változás a csapatnál, hogyan áll fel a Zángó Team?

– Rajtunk kívül csapatunk harmadik tagja, Gáspár Bence egy teljesen megújult autóval a tököli bajnokság SemiPro kategóriájában indul.

Idén lesz-e lehetőség arra, hogy külhoni versenyeken is kipróbálják magukat?

– Az MNASZ-bajnokság három futama lesz külföldön, ebből a Slovakia Ringen és a brnói két nemzetközi futamon tervezem az indulást.

Mennyire lesz erős a mezőny, annak tudatában, hogy évről évre egyre többen és mind jobb gépekkel állnak rajthoz?

– Látványosságánál fogva a drift a legdinamikusabban fejlődő szakága az autósportnak szerte a világon, amely sok nézőt és versenyzőt vonz. Jönnek a tehetséges fiatal versenyzők, nemritkán nagyon erős gazdasági háttérrel, akik olyan gépekkel állnak rajthoz, amelyről mi még pár éve csak álmodoztunk! Ez jellemzi a magyar mezőnyt is, idén több új gépcsoda rajthoz áll, nem lesz könnyű dolgunk. Támogatónk segítségének köszönhetően mi is folyamatosan fejlesztjük technikánkat és saját magunkat, hogy meg tudjunk felelni az új kihívásoknak.

Az utóbbi két évben a csapat részt vett a Fehérvár Rallye prológján. Idén is találkozhatnak önökkel az érdeklődők?

– A verseny fő szervezőjétől már megérkezett hozzánk a hivatalos felkérés, aminek természetesen a legnagyobb örömmel teszünk eleget. Mindig nagy megtiszteltetés és egyben kihívás is számunkra, ha hazai közönség előtt is szerepelhetünk. Annyit tudok ígérni, hogy látványban az idén sem lesz hiány, a két piros ZDT BMW megint gumifüstbe fogja borítani a belvárost!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!