Nyugdíjba vonult a sokat látott Pathfinder

2018.09.01. 15:30

Új autó a Fejér megyei gyorsreagálók alatt

Tíz év hűséges szolgálat után nyugállományba vonult a zöld Nissan, ami annyi helyen felbukkant a megyében, ahol nagy szükség volt a segítségre.

Palocsai Jenő

Nagy Miklós tűzoltó őrnagy mutatta meg az új autó „titkait”

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Nyolc fő lát el szolgálatot a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon állandó ügyeletben. Ők 24-48 óránkénti váltásban látják el a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot, ez a KMSZ. Az egységhez tartozó beosztott párosnak 120 másodpercen belül el kell indulnia a bázisról és ebben nagy segítség az előre bemálházott Amarok 2H, a Volkswagen első ötszemélyes platós kialakítású autója. A szolgálat helyszínről helyszínre rohan, ezért fel van szerelve mindennel, ami kellhet a másod- vagy magasabb fokozatú káresetek műszaki- vagy veszélyes anyaggal kapcsolatos mentéshez.

Nagy Miklós tűzoltó őrnagy mutatta meg az új autó „titkait”
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Terepen is jó menettulajdonságok

Nagy Miklós tűzoltó őrnagy is a KMSZ munkatársa, aki megmutatta, hogy a platóról kihúzható málhatér-kialakítás milyen módon teszi lehetővé a szükséges eszközök azonnali elérését. A rendkívül drága, de legalább annyira hasznos hőkamera, az adatrögzítéshez használt fényképezőgépek, a mintavételi csomagok és tárolók éppúgy helyet kapnak itt, mint a légzőkészülékek, a terelőkúpok, a fénytechnika, a dokumentációk vagy a nagyobb kiterjedésű tűzesetekhez elengedhetetlen távcső.

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Három felszereltségi szinten érhető el a V6-os Amarok, a katasztrófavédelemhez ezek közül egy 3 literes motorral ellátott V6 TDI érkezett, ami egy 163 lóerős gép, SCR/adBlue4 technológiával felvértezve. Terepen is jó menettulajdonságokkal bír, hiszen terepszögei nem rosszak, a hosszú tengelytáv miatt viszont az átlépőszög is kisebb.

A BM Heros Zrt. által kialakított speciális málhatér és tartalmának értéke eléri az ötmillió forintot
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Június 22-én vették át ünnepélyes keretek között a dunaújvárosi tűzoltó parancsnokságon és azóta szolgál, így van már annyi tapasztalat, hogy nagyon jól használható bármilyen útviszonyok között, annak ellenére, hogy a forgalmi engedélyben feltüntetett legmagasabb össztömeget a felszerelés és a kihúzható plató miatt ki is meríti. Persze lehetne erősebb is, hiszen a csúcsverzió 224 lóerős és 550 Nm nyomatékú, amihez akár nyolcfokozatú Tiptronic váltót kapcsolnak. Kapott egy állandó összkerékhajtást, amiben egyetlen differenciálzárat kapunk, hátul, de felező nincs. Nos, ha nem is a legjobban felszerelt, mint erőgép, de mint szakfeladatot ellátó jármű, tökéletes.

 

Eltelt egy évtized

A régi autó nem volt ennyire speciális kialakítású, ezért nem gyorsította így a munkát. Ám közben eltelt egy évtized és majdnem negyedmillió kilométert tett meg a korábbi ötajtós, japán terepjáró, ezért az új autó érkezése nagyon időszerű volt. Magának az autónak az értéke közel tízmillió forint, de a BM Heros Zrt. által kialakított speciális málhatér és annak tartalma is komoly forrásokat igényelt, hiszen értéke eléri az ötmillió forintot. A KMSZ tagjainak húsz-harminc éves vezetői tapasztalattal rendelkező munkatársai és az új terepjáró ereje, tudása megfelelő garancia arra, hogy bárhol, bármikor megfelelően el tudják látni a mentésvezetői feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!