Lóerő

2016.12.16. 10:47

Meddig bővülhet?

Negyedik éve tart a dinamikus bővülés a hazai használtautó-kereskedelemben.

A hazai használt személyautók körében 2016-ban várhatóan 615 ezer körüli adásvétel zajlik le, Eközben az import használt autók száma elérheti a 143 ezret. Az előbbi 13, míg az utóbbi 16 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

Ennek ellenére a megnövekedett kereslet miatt átlagosan továbbra is alig több mint egy hónap elegendő ahhoz, hogy egy használt személyautó gazdára találjon. A magyar autósok több mint négyötöde továbbra is a hazai piacon vásárol használt autót. Eközben azonban évről évre nő a behozott használt járművek aránya: az elmúlt 5 év során 12-ről 19 százalékra emelkedett. Egyre nyilvánvalóbb ugyanakkor, hogy a használtautó-import a felívelő szakaszának végén tart.

Ennek a szegmensnek a térnyerését elsősorban az árkülönbözet hajtja, a használt autók ugyanis külföldön gyorsabban veszítenek értékükből, mint idehaza. Az elmúlt évek során azonban a behozatalhoz számtalan negatív tapasztalat is kapcsolódott: mivel a behozott autók többsége (idén 61 százaléka) legalább tízéves, esetükben kiemelt fontosságú a műszaki állapot.

Egyre többen szembesültek már azzal, hogy ez az árelőny könnyen elillan a hamar felmerülő szervizköltségek miatt. Jelentős átalakuláson megy keresztül az importált autók összetétele is. Míg korábban egyértelműen a vágyott presztízsautók (BMW, Audi, Mercedes) domináltak, jelenleg már a „hétköznapibb” márkák iránt a legerősebb a kereslet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!