Lóerő

2013.11.22. 08:52

Kátyúkból felverődő kavics okoz gondot

Az éjszakai fagyok megjelenésével hamarosan ismét felgyorsul közútjainkon a kátyúképződés, ami nem csupán az abroncs és a futómű, hanem a szélvédő számára is fokozott veszélyhelyzetet eredményez.

Miskei Anita

A téli időszakban megnő a kátyúkból kiváló aszfaltdarabok által okozott szélvédősérülések száma. A legfontosabb a sérülések gyors javítása: tízből hét esetben megelőzhető a szélvédő költséges cseréje. Fontos tudni, a szélvédőkárok térítése bonyolult kötelező biztosításra, mivel a károkozás nehezen bizonyítható. Ilyen esetben a casco biztosítások térítenek.

A téli, kátyús utakon megnő a balesetek, károk száma is. Grafika: Lovász Lilla

A szervizekből származó adatok szerint a kavicsfelverődések okozta sérülések 70 százalékát szélvédőcserével orvosolják, és csupán az esetek 30 százalékában kerül sor a jóval kevesebb költséggel járó javításra. Bár az esetek 70 százalékában a szélvédő javítható volna, gyakran a javítási technológia birtokában nem lévő szervizek beszélik rá az ügyfeleket a költséges és a szélvédő gyári rögzítésének megbontásával járó cserére.

– A kőfelverődés által okozott szélvédőkárok rendezése bonyolult, a károkozás nehezen bizonyítható – hívta fel a figyelmet Csikós Dániel, vezérigazgató. – A legjobb védelem a casco biztosítás. Télen fontos a sérülés kezelése. A hőmérsékletkülönbség által keltett anyagfeszültség a sérülésnél a szélvédő berepedését okozhatja. Különösen a szélvédő alsó részében, a fűtési zónához közel keletkezett repedések jelentenek veszélyt. A szélvédőkár gyakori jelenség, a kedvezőtlen útviszonyok mellett a technológia fejlődésével 10 év alatt átlagosan 10 százalékkal vékonyodnak az autóüvegek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!