Lóerő

2011.10.07. 06:01

Készüljünk fel a télre is!

Székesfehérvár - Csak október eleje van, de érdemes az autósoknak a télre készülni. Pénzt takaríthat meg, aki időben beszerzi a téli gumikat, s a sorban állást is megúszhatja.

Miskei Anita

Azt talán már minden autós tudja, hogy már plusz 7 Celsius-fok alatt a téli gumiabroncs használatát ajánlják a szakemberek. A  tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a gumis műhelyek az első havas, jeges téli napig bizony szűkölködnek, kevés a munka. Az autósok nem is gondolnak a téli abroncsra, annak ellenére, hogy nulla fok környékén vezethetőbb, kezesebb az autó téli gumival, biztonságosabban közlekedhetünk, hiszen jobb a tapadásuk.

A szakemberek akkor javasolják az abroncsok cseréjét, ha a hőmérséklet tartósan  7 Celsius fok alatt marad. Azonban nem csak a nappali középhőmérsékletet érdemes figyelembe venni, hanem az autózási szokásokat is. Azaz oda kell figyelni arra, hogy a gépkocsi tulajdonosa mely napszakokban használja intenzívebben járművét. Aki a korai órákban és a késő esti, éjszakai órákban autózik sokat, annak már akkor is érdemes téli gumit szereltetnie kocsijára, ha még napközben 10 Celsius fok környékére is felkúszik a hőmérséklet. A jövő hét elején lesz olyan reggel, amikor  mindössze 5 fokos hideg lesz, két hét múlva pedig már a nappali középhőmérséklet sem lesz magasabb  10 Celsiusnál a meteorológusok szerint. A hónap végére pedig  már a mínuszok is beköszönthetnek. Azaz aki szeretné elkerülni a gumis műhelyekben a sorban állást, már most foglaltasson helyet. Akinek pedig abroncsot kell vásárolnia, érdemes most megtenni, pénzt spórolhat meg vele - vélik a szakemberek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!