Lajoskomárom

2013.12.02. 14:02

Előadás a pozsonyi csatáról Lajoskomáromban

Lajoskomárom - Sapere aude! – Merj tudni! Cey-Bert Róbert történész a pozsonyi csatáról tartott előadást a történelmi kör rendezvényén.

V. Varga József

Cey-Bert Róbert történész a pozsonyi csatáról tartott előadást nemrégiben a Lajoskomáromi Történelmi Kör rendezvényén a községháza nagytermében. Az ismert szerzőnek 2012-ben jelent meg A pozsonyi csata című könyve.

Sapere aude! – Merj tudni! A lajoskomáromi egyesület Horatius felszólítását választotta jelmondatának. Alapításuk óta, immár nyolc éve ennek szellemében tevékenykednek: előadókat hívnak meg egy-egy estre, eszmét cserélnek, fehérasztal mellett diskurálnak, barangolnak az országban, ismereteket, tudást szereznek, bölcsességet gyűjtenek.

Cey-Bert Róbert professzor igazi polihisztor – mondta lapunknak Marikucza Péter, a történelmi kör elnöke. Kiváló történész, író, elismert gasztronómus, a Gasztronómiai Világszövetség elnöke, az ételek és borok szimbolikájának kutatója. Mindemellett számos történeti kutatást végzett a magyar őstörténet és ősvallás témakörében is. És persze magával ragadó előadó – tette hozzá a kör vezetője. A szerző A pozsonyi csata című könyve egy trilógia második része. Amint Marikucza Péter összefoglalta: a kötet a magyar történelem egyik meglehetősen homályos eseményével foglalkozik, a honfoglalás korának egyik legnagyobb fegyveres összecsapásába, a 907-es évi pozsonyi csatába avatja be az olvasót. A csata a magyar hadtörténet egyik legfontosabb győzelme volt, hozzájárult a törzsszövetség helyzetének megszilárdulásához, és pontot tett a Kárpát-medencei sikeres honfoglalás végére.

A történelmi körösök pénteken este Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest látták vendégül az evangélikus szeretetotthon dísztermében. Semjén Zsolt a nemzetpolitikáról tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!