Kultúra

2012.10.16. 06:46

''Kultúra csak együtt létezhet''

Dunaújváros - A kulturális színtér együttéléséről, a dunaújvárosi kortárs képzőművészeti szcénáról és a világ megismeréséről beszélgettünk Várnai Gyulával. Paks, Buda, Köln vonalon.

Szabó Szabolcs

Várnai Gyula Munkácsy-díjas alkotó a közelmúltban vehette át a Dunaújvárosi Kollektív tárlat fődíját, a Paksi Képtárban Vélemény barát termék címmel még látható izgalmas installációja. Múlt vasárnap pedig a budai Hegyvidék Központban adták át új köztéri alkotását. A nemzetközi színtéren is elismert képzőművésszel egykori munkahelyén, a Kortárs Művészeti Intézetben (KMI) beszélgettünk: múlt, jelen, eljövendő...

- Bő egy éve már csak külsősként segíted néha a KMI munkáját. Hogy élted meg a váltást?
 
- Anno még a Birkás István vezette műhelyben kezdtem tanulgatni és az utóbbi, közel három évtizedben szinte belenőttem mindabba, ami itt az Uitz teremben, később pedig a Kortárs Művészeti Intézetben létrejött. Egyrészről talán ideje is volt váltani, másrészről pedig elkeserít a KMI jelenlegi helyzete. Főként az, hogy nem igazán látni a merre továbbot...

- Ha már itt tartunk: országos szinten miként jelenik meg a dunaújvárosi kortárs képzőművészet?
 
- Számos meghatározó alkotó van, aki Dunaújvárosból indult, és ennek a kötődésnek a munkákon keresztül is nyoma van. Látni kell, hogy ebben a telepített városban, mindenféle nyűgével és bajával együtt sikerült létrehozni egy élő kulturális életet - szűk hatvan év alatt. Kortárs képzőművészeti vonalon autonóm módon fejlődhettek az alkotók, műhelyek születtek. A kulturális élet szereplői között mindig volt rivalizálás, de az értelmes emberek tudták és tudják, hogy a kultúra csak együtt létezhet egy városban: zenével, színházzal, művészettel - azaz közösen. Amíg a politika nem generál feszültséget, addig rendre működnek ezek a dolgok.

- A te munkáidra jellemző, hogy több gondolatot, felismerést, megfejtést próbálsz szintetizálni. A cél?
 
- A körülöttünk lévő világ feltérképezése és egyfajta reagálás a mindenkori állapotokra. Harminc évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni a csillagászattal, akkor még sokakat az érdekelt, hogy miként kommunikálunk majd felfedezésre váró bolygók lakóival. Ma, egyik fő dilemmánk, hogy mit kezdjünk az elöregedő társadalommal, mit kezdjünk válságainkkal.

- Milyen feladatok várnak rád a jövőben?
 
- A több lábon állás kényszere hozza, hogy egyszerre számos munkán dolgozom párhuzamosan. Emellett meghívtak Kölnbe egy előadásra, ahol fiataloknak is tartok majd két foglalkozást, most csütörtökön pedig Pakson is diákoknak szeretném közelebb hozni a kortárs művészet világát. Az ÚjPart Egyesülettel pedig szeretnénk elindítani egy beszélgetés-sorozatot, ahol maguk a művészek beszélnek majd alkotásaikról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!