Kultúra

2014.01.04. 15:51

Egy népszerű filmklasszikus egy kritikus szemével

Székesfehérvár – Hamarosan a megyeszékhelyre látogat az ismert műsorvezető, tanár és legfőképp kritikus, aki szókimondásával vált igazán megosztó személyiséggé.

Miskei Anita

Egy népszerű filmklasszikus, ahogyan eddig még nem láthattuk, avagy bevezetés a filmtörténetbe – nem csak filmbarátoknak. A Művészetek Háza minden alkalommal igyekszik izgalmassá tenni filmvetítéseit. Hol csajosan, de nem csak csajoknak szóló beszélgetéssel teszik izgalmasabbá a programot, hol pedig azzal, hogy egy ismert kritikust is vendégül látnak.

Például január 16–án, csütörtökön, 18 órakor, amikor a hazai média legismertebb, sőt, leghírhedtebb „megmondóembere”, Puzsér Róbert érkezik Fehérvárra. S várhatóan élőben teszi szigorú kritikája tárgyává A mások élete című, 2006-ban forgatott német filmdrámát.

Szókimondó értékítélete minden bizonnyal élénk vitákat fog kiváltani a filmbarátok körében, hiszen Puzsér Róbertnek a művészfilmekkel kapcsolatos sznobizmus éppúgy nem kenyere, mint a kritikátlan Hollywood–imádat. A provokatív szabadgondolkodó a kollektív tabuk és hazugságok leleplezését tűzte ki célul, s ennek hangot is ad például rádióműsoraiban, fellépések alkalmával. Illetve azt is elhatározta, hogy megmutatja a budapesti mozirajongóknak egy éven át, hogy melyik a valaha volt száz legjobb film. Persze erről is megoszlanak a vélemények, de az eredmény nem.

Ugyanis Puzsér kezdeményezésére a csillapodni nem akaró, tömeges érdeklődés végül egy kétkötetes kiadványt is életre hívott. S bár nem tudni, a székesfehérvári mozirajongók január 16–án a Művészetek Házában milyen vitába keverednek majd Puzsérral, az bizonyos, sokan kíváncsiak lesznek rá. A film egyébként 1983 novemberében Kelet-Berlinben játszódik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!