Színpadra lépett Solymos Tóni

2018.12.28. 15:30

Az Express együttes legendás énekese lépett fel Pusztavámon

Solymos Antal (Tóni), az Express Együttes legendás frontembere lépett fel a napokban Pusztavámon.

Nédó Géza

Solymos Tóni 1962-ben kezdte pályáját, azóta is aktív, a közönség szeretete élteti őt

Fotó: Nédó Géza/Fejér Megyei Hírlap

Az Express Együttes 1962-ben XIII. kerületi Dixieland Band néven lépett fel az első Ki mit tud?-on. Kilenc nagylemezt adtak ki 1976 és 2001 között. Az együttes a XX. század második felében a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó résztvevője volt. Számtalan slágerével, színpadi előadásmódjával, hangszertudásával a korabeli divatos sztárzenekarok mellett az ország egyik legnépszerűbb, legkedveltebb zenekara volt. Az együttes összesen négyszer nyert táncdalfesztivált, önálló hazai és külföldi turnékat bonyolított le, öt arany- és platinalemezt vehetett át az eladott hanghordozók után.

– Több tehetségkutató műsort is láthattunk az elmúlt időszakban a televíziókban. Kovács Katin, Presser Gáboron és Frenreisz Károlyon kívül nem nagyon hívnak a zsűribe nagymúltú zenészeket, énekeseket. Vajon miért nem? – kérdeztük Solymos Tónit a pusztavámi koncert előtt.

Solymos Tóni 1962-ben kezdte pályáját, azóta is aktív, a közönség szeretete élteti őt
Fotó: Nédó Géza/Fejér Megyei Hírlap

– Mert nem hívnak! – jelentette ki az Express együttes zeneszerzője és szövegírója. – Úgy látom, nincs szükség azokra, akik értenek a könnyű zenéhez. Akik meg tudják állapítani az énekesekről – az előadásuk alapján – hogy jók-e vagy rosszak. A zsűritagok sok esetben meghatározzák, hogy nekik mi tetszik és mi nem. A tévében mostanában látható „tehetségkutatók” nekem nem tetszenek. Annak az énekesnek, akinek rossz a megjelenése, nem tud mosolyogni, nincs jó hangja és mozgása, nem színpadra termett, annak más hivatást kell választania. Ezt udvariasan, nem sértőn, de el lehet mondani a fellépőknek! – osztotta meg véleményét Tóni, akit arról is kérdeztünk, miként tölti az ünnepi időszakot.

– Nagy szomorúsággal mondom: nem úgy, mint régen! Amikor fiatalok voltunk, ott voltak körülöttünk a gyermekeink. A három gyermekünk felnőtt, önálló családjuk van, sőt már az unokáink is egyetemet végeztek. A szent estét a párommal kettesben töltöttük. Nincs mit szépíteni, megöregedtünk. De az utcán továbbra is átölel az emberek szeretete. Ennek örülök. Ez éltet! Ez az, ami megtartott engem és a zenekaromat. Immár 55 év óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában