A turistalátványosságokon túl

2019.04.06. 15:45

Az államalapító király nyomait kutatták Rómában

Péntek este a Budai úti tagkönyvtárban vetítették a Szent István emlékek Rómában című filmet.

Palocsai Jenő

Simon Erika (balra) Rómában készült képeiből kiállítás is nyílt

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Tóth Tamás esperes nyitotta meg a programot. Mint megtudtuk, számára két fontos város van, Székesfehérvár, ahol született és ahol 10 éve szolgál, valamint Róma, ahova 1995-ben jutott ki először. Az esperes korábban nem gondolt semmilyen párhuzamra a két város között, ám ez a film olyan fontos részletekre is rámutatott, amilyenek felett korábban mindig elsiklott a tekintete.

Az alkotás szerkesztője és rendezője Vakler Lajos bevallotta, hogy először alkotótársa, a fényképeket készítő Simon Erika volt szerelmes az örök városba. Hozzátette, hogy a legtöbb magyar, aki kimegy ebbe az ősi városba, a szokásos turisztikai látványosságok egy részét nézi meg. Ők azonban kifejezetten a magyarság nyomait kutatták. Így mutathattak be hat izgalmas helyszínt, a Santo Stefano Rotondo templomot, a Szent István Házat, a Magyarok Nagyasszonya-kápolnát, a Pápai Magyar Egyházi Intézetet és a Római Magyar Akadémiát. A tíznapos forgatáson Preszter Elemér operatőr vállán ült a kamera, de az elért eredményhez fontos volt a vágó, Szentmiklósi Dávid munkája is.

Simon Erika (balra) Rómában készült képeiből kiállítás is nyílt
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Az alkotók már a folytatáson is túlvannak, és a Szent Lászlóról Erdélyben készített filmmel kapcsolatban nagy az érdeklődés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában