Berlinale

2018.01.13. 10:40

Bucsi Réka Solar Walk című animációs filmjével versenyez a filmfesztiválon

A rendező új animációs filmje a februári Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában szerepel. A 21 perces alkotást galaktikus utazásként jellemezte a művész.

Bucsi Rékának már két korábbi alkotását, a " target="_blank" rel="noopener">Symphony No. 42 és a Love című animációs rövidfilmeket is sikerrel vetítették a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A " target="_blank" ">Solar Walk eredetileg 50 perces különleges összművészeti projektként debütált ősszel Dániában, ennek 21 perces rövidfilm-változatát hívta meg a Berlinale a versenyprogramba.

A produkció a dán Aarhus Jazz Orchestrával való együttműködésből született. A rendező elmondta:

„Körülbelül egy éve kértek meg, hogy készítsek 50 perces filmet egy szimfonikus dzsesszfúziós anyag alá, amit két dán zeneszerző írt. Nem koncertháttér-vetítésre gondoltak, hanem arra, hogy a film legyen a dominánsabb: húsz zenész kíséri a filmet a moziban”.

Hozzátette: nem teljes mértékben a zene inspirálta az animációs filmet, hiszen miközben készült, a zenéből egy midi verziót hallgatott, ami egyfajta dallamot, irányt mutatott. Azt mondta:

„A végleges zenét én is a koncerten hallottam először, az előadás premierjén Dániában. Nagyon izgultam előtte, de nagyon jól fogadta a közönség”

Ebből az anyagból vágták össze a berlini versenyprogramban szereplő 21 perces anyagot. Ez már természetesen nem élő zenével megy, a rövidfilmhez saját zene készült. Úgy fogalmazott:

„Vágáskor azok a részek maradtak ki, amelyek kevésbé voltak narratívak és nem illettek bele a húszperces koncepcióba”.

Bucsi Réka a Solar Walkot Dániában a viborgi animációs műhelyben egy nemzetközi csapattal készítette: francia, amerikai, dán kollégákkal. „Én válogattam össze a csapatot, nagyjából azokat, akik az előző, Love című filmemen dolgoztak” – jegyezte meg.

A rendező úgy festette le új munkáját, mint egy galaktikus utazást:

„Megyünk egyik bolygóról a másikra, ismeretlen tájakon, ismeretlen lényekkel, az egész egy űrbeli történet. Olyan karakterek szerepelnek benne, akik teljes univerzumokat alkotnak, de alapvetően nem a teremtéstörténet a lényeg, hanem az alkotás, a teremtés öröme. A kozmikus káosz megjelenítése, egy szürreális trip az egész, nem a mély filozofikus kérdéseken van a hangsúly. Ez egy feel good movie, könnyen nézhető animációs orgia”.

A Solar Walk abban az értelemben narratív, hogy végigkísérjünk szereplőket, eljutunk a világukba a felfedezéseiken és alkotásaikon keresztül. A rendező ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mégsem egy klasszikus utazós moziról van szó.

A rövidfilmet a Friss Hús filmfesztiválon láthatja először a magyar közönség. Később az 50 perces koncertfilmet is szeretnék bemutatni Magyarországon, ez azonban a húsz zenész miatt, akik az élő zenei kíséretet játsszák, komoly előkészítést igényel, Bucsi Réka szerint talán az év végére sikerül megszervezni.

A rendező elmondta, hogy elkíséri a filmjét Berlinbe. A Solar Walk dán animációs rövidfilmként szerepel a versenyprogramban, mivel teljes egészében dán finanszírozásból készült. Magyar részről a rendezőn kívül a hangon dolgozó Lukács Péter Benjámin jegyzi az alkotást.

A 68. Berlinalét február 15. és 25. között rendezik meg. A rövidfilmes versenymezőnyben 18 országból 22 alkotás indul a fesztivál díjaiért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!