Kultúra

2017.08.29. 12:23

Népzenés divatbemutató a Magyar népdal napján

Martonvásár – Két kiemelkedő esemény gazdagítja a Magyar népdal (kétnapos) napját. Ötszáz gyermek énekel népdalcsokrot a Csík zenekar kíséretében, s a Dűvő zenekar élő muzsikájával mutatnak be eredeti és maira hangolt, népi ihletésű ruhákat.

Zsohár Melinda

A szeptember 16-17-iki Magyar népdal napjára kétszáz önkéntes jelentkezett, többségükben martonvásári fiatalok, diákok, de felnőttek sem kevesen. A polgármesteri hivatal dolgozói is beállnak a város hírnevét öregbítő eseményen gardírozni az idegeneket, de a fővárosból is jönnek, mondta el Pfiffer Zsuzsanna, a szervező Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ (BBKK) igazgatója, karnagy. A héten tartanak nekik képzést, ahogyan ilyenkor kötelező, a segítők teendőiről, főleg vészhelyzet esetén.

Tavaly háromszázötven megyebéli iskolás énekelt közösen, ilyenkor külön gyakorolják a dalokat, s aztán összeforrva születik meg a produkció. Az idén is meghirdetett közös népdaléneklésre ötszáz gyermek jelezte érkezését. A Fejér megyei iskolákon kívül a Pest megyei Százhalombattáról és Biatorbágyról is jönnek dalosok. Pfiffer Zsuzsannáék felkérték az Oscar-díjas Bakáts téri iskola gyermekkórusát a csatlakozásra, s örömmel fogadták a meghívást. A Csík zenekar tavasszal elkészítette a zenés cd-t, ezek segítségével gyakorolták iskolájukban az Udvarhelyi lakodalmast. Az összeénekléskor a Csík zenekar élőben kíséri a félezer gyermeket a megnagyított színpadon az első napon, szeptember 16-án, 14 óra 30-kor.

A Hagyományok Háza szakmai vezetője, Beszprémy Katalin népi iparművész szervezésében lesz hungarikum divatbemutató 17 órától - a Dűvő zenekar élőzenés kíséretével. A Magyar Állami Népi Együttes táncosai mutatják be az ihlető eredeti népviseletet, s az annak nyomán született mai öltözékeket.

Hétköznapra, utcára is ajánlják a ruhák egyikét-másikát. De persze ünnepre, alkalomra különösen egyediek és jellegzetesek az ezer- és többszázéves, tájjellegű motívumokat felvonultató, mégis mai darabok.

E napon déltől este hatig utcazenei oldottsággal muzsikál a Hungarikum udvarban és az Emlékezés terén a Gatyamadzag, a Mentés Másként, a Magyarpalatkai Banda és a Sarjú banda. Este nyolc után a Csík zenekar húzza, majd a tíz órai tűzijátékot követően Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák zenélnek éjfélig, utána kezdődik csak a táncház! Vasárnap 12 óra 30-tól élő közvetítésen Jó ebédhez szól a nóta a Dankó Rádióban, Martonvásárról. Délután a helyi táncosok, fúvósok mutatkoznak be, 16 óra 30-tól a Ghymes együttes lép fel a Magyar népdal napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!