Kultúra

2016.12.18. 18:44

Soponya – Kerkovits Gyula példaadó élete utat mutat nemzedékeknek

Soponya – A negyedik adventi ünnepen emlékkiállítást nyitottak a település díszpolgára, Kerkovits Gyula európai hírű kardiológus halálának 10. évfordulóján a közösségi ház könyvtárában.

V. Varga József

A falubeliek együtt emlékeztek szombaton Kerkovits Tanár Úr családjával – Ambrózyné Kerkovits Andreával és a három Kerkovits fiúval, Gáborral, Andrással és Lóránttal – a kiállítás-megnyitón. Köszöntőt mondott Béndek József polgármester, az emlékkiállítást Káliz Sajtos József író, költő nyitotta meg.

„Tíz esztendeje igazi példakép távozott közülünk” – emelte ki Káliz Sajtos. – „Az a férfiú, aki Soponya-Nagylángról indult, és áldozatos, odaadó munkásságával a legtöbbet tette a magyar kardiológia megteremtéséért és magas színvonalra emeléséért.”

Béndek József polgármester (b) és Káliz Sajtos József író, költő (j), valamint a Kerkovits család megjelent tagjai a szombat délutáni könyvtárbeli emlékkiállítás-megnyitón  Fotó: V. Varga József

Az emlékkiállítás tablókon mutatja be Kerkovits Gyula gyermek- és ifjúkorát, a pályakezdést, munkásságának kiteljesedését, a soponyai-nagylángi barátok, iskolatársak visszaemlékezéseit, a családtagok vallomásait. A kiállításon beszámolók, könyvek, fotók, dokumentumok tanúskodnak életútjáról, orvosi eszközei, személyes tárgyai vallanak munkájáról, mindennapjairól.

A Tanár Úr kedves népdalát, a Lovamat kötöttem... kezdetűt Szecsődi Rita népdalénekes tolmácsolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!