Kultúra

2016.12.12. 12:25

Gőzliba – a félreértés garantált

Székesfehérvár – Öt jelenet, tele félreértésekkel, komikus helyzetekkel – a Prospero Színkör egyik új darabja a Nóti kabaré.

Bokros Judit

Két nő ül egy kávéházban. Az egyik éppen arról beszél a másiknak, régi ismerősének: képzelje, a férje egyenesen imádja, még nyolc év után is egészen odavan érte! A másik nő érdeklődőnek tettetett mosollyal nyugtázza az elmondottakat, türelmetlenül várakozik.

Mosolya azonban kínosra, arca döbbentre vált, amikor belép a férfi, akire várt, és kiderül: bizony ő a másik, dicsekvő nő férje. A férfi sem kevésbé lesz döbbent és meglepett, ráadásul a helyzet őt is igen kínosan érinti. A szeretővel és a feleséggel egy időben, egy asztalnál ülni ugyanis nem valami kellemes élmény

Tipikus vígjátéki, bohózatbeli jelenet is bekerült a Prospero Színkör egyik új előadásába (rendező: Micskó Zoltán), a Nóti kabaréba, amely rövid, humoros helyzeteket mutat be. A bonyodalom oka, a humor forrása többnyire a félreértés, legyen szó a cirkuszból megszökött tigrisről, a pénztárcáját a lokálban hagyó férjről vagy a feleségszöktetést tervező mexikói férfiről. A félreértések a dialógusból vagy a helyzetből következnek, és bőséges humorforrással szolgálnak.

Nóti Károly (1892-1954) a pesti kabaré meghatározó egyénisége volt, jelenetei a középosztálybeli városi embert örökítik meg léhaságával, anyagiasságával, csapodárságával. Jellemző helyszínek a kávéház, a panzió, a bérház, ahol a szereplők élnek, találkoznak, egymásba bonyolódnak. Véletlenül, vagy fondorlatosan, szánt szándékkal.

A darab talán legerősebb jelenete a Gőzliba, köszönhetően a két színész hiteles jelenlétének, a félreértést félreértésre halmozó párbeszédnek. A másik négy kabaréjelenet is élvezetes azonban, így az előadás kellemes, jó egy órás esti kikapcsolódásként szolgálhat, kicsit visszarepítve a nézőt az időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!