Kultúra

2016.11.09. 15:01

Színházról, generációváltásról a Szín-Tér Egyesület napján

Székesfehérvár – A független színház gyökereivel, jelenével lehet ismerkedni a 25 éves Szín-Tér Egyesület egész napos szombati programján.

Bokros Judit

A Szabadművelődés Házában működő Szín-Tér Egyesület idén 25 éves, a negyed százados jubileumot pedig szakmai nappal ünneplik. Az egyesület annak idején azért jött létre, hogy jogi hátteret biztosítson a közel 60 éve működő Szabad Színház társulatának, ám célja volt még egyebek mellett a színjátszó fórumok megteremtése, az előadások menedzselése – tudtuk meg Nagy Judit elnöktől.A születésnapra Generációváltás címmel szerveznek egész napos programot előadásokkal, beszélgetésekkel.

Ezekre nem csupán a színház, a színjátszás világában otthonosan mozgó, ezekkel kapcsolatban lévő embereket várják, hanem regisztráció alapján az érdeklődőket is. A cél az, hogy a közönséget megismertessék a független színház gyökereivel, azzal az úgynevezett mesterhármassal és módszereikkel, amelynek hatása a mai napig érezhető. Nagy Judit ugyanis úgy vette észre, hogy még a mai, színjátszással foglalkozó fiatalok sem feltétlenül tudják, ki volt Peter Brook, vagy Jerzy Grotowski.

A Szabad Színház egyik sikeres darabja, a Fél élet előadása
Fotó: Koppán Viktor

A fehérváriak, a Szabad Színház közönsége pedig sokszor nem tudja behatárolni, milyen műfajt, irányzatot képvisel a társulat, leginkább úgy hívják őket, hogy a „másik színház”. Hát ezért gondolta, hogy egy, mindenki számára nyitott szakmai nappal helyükre teszik ezeket a dolgokat. A rendezvény, annak szakmai tartalma ezen túl a különböző, a társulatban is megjelenő generációk számára üzenet, amely azt közvetíti: csináljátok tovább!A november 12–ei, szombati nap délelőttjén tehát az amatőr, független színjátszás gyökereiről, a színházcsinálás módszertanáról, délután ennek hatásáról lesz szó, estefelé pedig színházi előadások láthatók.

A Csók István Képtárban 11 órakor kezdődik a program, az első előadó Nagy Judit, aki összegzi az egyesület elmúlt 25 évét, és beszél a célokról, eredményekről. Ezután Nánay István színikritikus, Szilágyi Maya, a Benczúr Ház igazgatója, Adorján Viktor rendező, színháztudományi szakember ad elő, majd 14.15-től utóbbi szerző Laboratórium című könyvét mutatják be. A szintén a független színházi világból indult Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója fél négytől beszél Grotowski, Barba, Brook hatásáról a színházi reformszárny híveire, őt Kuna Károly színművész követi, majd Sepsi Enikő tart előadást Pilinszky színházkoncepciójáról.

A Városi Képtárban 18 órakor Sediánszky Nóra – Menszátor Attila: Jászai Mari című előadását láthatja a közönség, az Igézőben pedig 19 órakor kezdődik a Kirké, a Debreceni Egyetemi Színház és a Kvazár koprodukciója.A nap 20.30-tól szakmai beszélgetéssel zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!