Kultúra

2016.10.11. 09:58

Péter Ágnes és Nagy Benedek szobra az országos bemutatón

Két Fejér megyei alkotó műve is szerepel a budapesti Stefánia szoborpark első őszi tárlatán, amely október 12-én 16 órakor nyílik meg hivatalosan.

FMH-információ

A tárlat voltaképpen már látogatható. A kiállítás célja a kortárs hazai köztéri szobrászművészet bemutatkozási lehetőségének megteremtése. A kizárólag nagyméretű alkotások szabadtéri bemutatása – a köztéri szobrászat megújításának szándékával – előzmény nélküli a magyar szobrászművészet kiállításainak történetében. A mostani tárlat rendezői – a park adottságaihoz igazodva – arra törekedtek, hogy minden alkotás megfelelő hangsúlyt és teret kapjon, a kiállítás egésze pedig a látogatók számára komplex, kiegyensúlyozott művészi élményt nyújtson. Ilyen kiállítás megszervezésére ritkán nyílik lehetőség, mert a szobrászművészeti tárlatok általában kisplasztikákat mutatnak be helyhiány és a szállítás költségei miatt is. Rendkívüli alkalom, hogy egy reprezentatív környezetben közel ötven nagy, köztéri méretű alkotás egy időben, egyszerre megjelenjen.

A Stefánia szoborpark kiállítását szervező Magyar Kultúra Egyesület korábban a budapesti Bálnában a Színek és formák című kortárs szobrászművészeti kiállítást hozta létre, ahol több mint 30 művész közel 100 nagyméretű alkotásával találkozhattak az érdeklődők. Ennek szerves folytatásaként – ismét a Magyar Kultúra Egyesület és Klacsmann Péter kurátor szervezésében – valósult meg az új, állandó kiállítás a Honvéd Kulturális Központ kertjében, ahol köztéri méretű szobrokat mutatnak be, félévenként megújuló anyaggal a tavaszi és őszi tárlatokon.

A Stefánia szoborpark mostani, őszi bemutatóján két Fejér megyei művész egy-egy munkája szerepel. Az egyik Nagy Benedek Szent Borbála szobra, amely az alkotó Gánton felállított művének mása, a másik pedig Péter Ágnes Nádvirág című plasztikája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!